„Cel puţin 21 de persoane au fost rănite în atacul terorist comis luni în sudul oraşului Ierusalim. O explozie a avut loc luni după-amiază la bordul unui autobuz de transport în comun, pe Bulevardul Hebron din Ierusalim, la periferia sudică a oraşului împărţit între Israel şi Autoritatea Palestiniană. Atentatul a avut loc la bordul unui autobuz al liniei 12, în zona Moshe Baram, în partea israeliană a oraşului. Vehiculul de transport în comun circula din cartierul Talpiotul de Est – Armon HaNatziv – spre Muntele Herzl. Ca rezultat al exploziei, un alt autobuz şi un autoturism au luat foc. Doi răniţi se află în stare critică. "A fost un dispozitiv exploziv mic, dar în mod clar este vorba de o bombă", a declarat Brachie Sprung, purtătorul de cuvânt al primarului Ierusalimului de Vest, Nir Barkat. Cel puţin 21 de persoane – cu vârste cuprinse între 10 şi 50 de ani – au fost rănite, două fiind în stare gravă. Majoritatea răniţilor au fost transferaţi la Centrul medical Shaare Tzedek din Ierusalim. Atentatul nu a fost deocamdată revendicat”, mai scrie Le Monde.

“Poliţie: Explozia din autobuzul din Ierusalim, provocată de o bombă”, citim în publicaţia The Jerusalem Post.

“21 de persoane au fost rănite în zona industrială Talpiot din Ierusalim, o persoană se află în stare critică; Ancheta poliției împreună cu Shin Bet nu confirma luni seara actul terorist. Într-un memento deprimant al atacurilor teroriste asupra autobuzelor în a doua intifadă de acum peste un deceniu, 21 de persoane au fost rănite, două aflându-se în stare critică, după ce o bombă a explodat autobuzul Egged numărul 12 în zona industrială Talpiot din Ierusalim, luni după-amiază, provocând un incendiu imens. În mod remarcabil, niciun deces nu s-a înregistrat în urma carnagiului de pe Bar-Am Street, unde două autobuze Egged și un al treilea vehicul din apropiere au fost reduse la schelete de oțel carbonizat. Dupa confuzia iniţială referitoare despre cauza infernului, purtătorul de cuvânt al poliției Micky Rosenfeld a declarat că o echipa criminalistică, ajutat de experți pirotehnişti ai confirmat faptul că  incendiile au fost consecinţa aprinse unui dispozitiv exploziv.”

“Ierusalimul lovit de explozia unei bombe într-un autobuz”, titrează The Guardian în pagina electronică.

“O bombă a explodat luni într-un autobuz la Ierusalim, provocând rănirea a cel puţin 21 de persoane şi un important incendiu, a anunţat poliţia israeliană. "O investigaţie efectuată de experţi ai poliţiei a arătat că o bombă a explodat în partea din spate a autobuzului, provocând un incendiu şi rănind pasageri", a precizat poliţia într-un comunicat. "Un alt autobuz şi o maşină din apropiere au fost avariate" de explozia produsă pe strada Moshe Baram, în apropierea liniei care separă sectorul occidental al oraşului, israelian, de sectorul de est, palestinian, dar aflat sub ocupaţie israeliană, a adăugat poliţia. Serviciul de securitate internă israelian Shin Beth a vorbit despre un "atac terorist". Până în prezent, acest atac nu a fost revendicat, dar mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, l-a salutat prezentându-l ca pe "un răspuns natural la crimele sioniste". Dacă se va confirma că atacul a fost comis de palestinieni, acest lucru ar marca o escaladare a violenţelor, atacatorii palestinieni recurgând în ultimele luni la atacuri cu armă albă asupra israelienilor. Potrivit unui jurnalist al AFP de la faţa locului, autobuzul în care s-a produs explozia a ars complet, în timp ce un altul a fost parţial avariat de incendiul declanşat. Dintre cei 21 de răniţi, doi se află în stare gravă, potrivit salvatorilor. Majoritatea răniţilor au suferit arsuri. Poliţia verifică în prezent dacă vreunul dintre răniţi este şi cel care a comis atacul. Primarul din Ierusalim, Nir Barkat, prezent la faţa locului, a declarat presei că "locuitorii oraşului trebuie să rămână vigilenţi". Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat luni că Israelul îi va găsi pe cei responsabili de atacul comis în autobuzul din Ierusalim.”

"Biden: SUA simt o frustrare copleşitoare faţă de guvernul israelian”, scrie Reuters.

“Vicepreşedintele american Joe Biden şi-a exprimat luni ''frustrarea copleşitoare'' faţă de guvernul israelian şi a estimat că extinderea sistematică a coloniilor evreieşti în teritoriile palestiniene duce Israelul către o periculoasă ''realitate cu un singur stat'' şi într-o direcţie greşită. În cadrul unei dezbateri organizate de firma de lobby J Street la Washington, Biden a afirmat că, în pofida divergenţelor cu israelienii referitoare la coloniile evreieşti şi la acordul privind programul nuclear iranian, SUA au obligaţia de a îndrepta Israelul către o soluţie bazată pe coexistenţa a două state pentru a se pune capăt conflictului israeliano-palestinian. ''Avem obligaţia, uneori în pofida frustrării noastre copleşitoare faţă de guvernul israelian, de a-i împinge pe israelieni cât de puternic putem către ceea ce ei ştiu în adâncul sufletului lor că este singura soluţie finală, soluţia cu două state, dar în acelaşi timp fiind un garant al securităţii lor'', a spus oficialul american. Soluţia bazată pe coexistenţa a două state are în vedere un stat palestinian – format din majoritatea teritoriilor Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza, zone capturate de Israel în războiul din 1967 – şi unul israelian, care să includă unele dintre coloniile construite de Israel, în cadrul unui acord cu palestinienii privind schimburi de terenuri. Joe Biden a adăugat că recentele sale întrevederi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas l-au descurajat în legătură cu perspectivele unui acord de pace în Orientul Mijlociu. ''Nu există în prezent nicio voinţă politică în rândul israelienilor sau al palestinienilor pentru a avansa în negocieri serioase. Încrederea care este necesară pentru a prelua riscurile la adresa păcii este fracturată de ambele părţi'', a menţionat vicepreşedintele SUA. El a lansat un apel la renunţarea la retorica violenţei şi a condamnat atacul cu bombă comis luni într-un autobuz din Ierusalim şi soldat cu rănirea a cel puţin 21 de persoane.

“Biden lamentează o frustrare copleşitoare faţă de guvernul israelian la J Street Gala”, citim în publicaţia israeliană Haaretz.

“Vicepreşedintele american Joe Biden şi-a exprimat luni ''frustrarea copleşitoare'' faţă de guvernul israelian şi a estimat că administraţia premierului Benjamin Netanyahu duce Israelul într-o direcţie greşită, într-o mustrare neobișnuit de puternică a celui mai apropiat aliat al Americii în Orientul Mijlociu. Într-un discurs la o dezbatere a firmei de lobby J Street, Biden a oferit o perspectivă sumbră eforturilor de pace, ce reflectă speranțe vagi de progres în timpul rămas cu administrația Obama. Deşi a declarat că atât israelienii cât şi și palestinienii poartă în comun vina pentru subminarea încrederii și eschivarea responsabilităţii, Joe Biden a fost categoric în a critica guvernului lui Netanyahu, sugerat în abordarea sa "întrebări profunde" cu privire la modul în care Israelul ar putea rămâne atât evreiesc și democratic.”

“3 lucruri pe care The Times le într-o nominalizare la premiile Pulitzer”, titrează The New York Times.

“Printre câştigătorii premiului Pulitzer la ediţia centenară se numără cotidianul The New Zork Times, agenţiile Associated Press şi Reuters, a anunţat luni boardul Pulitzer. Cotidianul New York Times deţine recordul de premii şi nominalizări Pulitzer, 117, la care se adaugă cele două din acest an – pentru fotografie breaking news şi reportaj internaţional. El a fost marele câştigător în 2015, cu trei distincţii. În acest an, tot câte două premii au primit The Boston Globe, Tampa Bay Times şi revista The New Yorker. Reuters a câştigat la ediţiile trecute două premii Pulitzer, unul pentru reportaj internaţional în 2014 şi celălalt, pentru fotografie breaking news, în 2008. Premiul Pulitzer recompensează anual realizări deosebite în reportaj, fotografie, roman, istorie şi înregistrări muzicale. În lumea ziariştilor şi scriitorilor din Statele Unite, premiul Pulitzer este similar ca prestigiu cu premiul Nobel acordat cercetătorilor, scriitorilor şi oamenilor de ştiinţă din întreaga lume sau cu premiul Oscar în cinematografie. Premiile Pulitzer 2016, anunţate luni la New York, au reflectat în acest an marile drame ale lumii – război, criza refugiaţilor şi terorism. Premiile, care poartă numele ziaristului Joseph Pulitzer şi decernate prima oară în 1917, sunt printre cele mai prestigioase în domeniul jurnalismului şi al creaţiei artistice. La categoria fotografie breaking news au fost acordate în mod excepţional două premii: unul unei echipe de patru fotoreporteri de la New York Times – Mauricio Lima, Serghei Ponomarev, Tyler Hicks şi Daniel Etter – pentru reflectarea dramei refugiaţilor şi a pericolelor cu care se confruntă aceştia, iar celălalt, echipelor foto ale agenţiei Thompson Reuters, care au urmărit migranţi în drumul lor de sute de kilometri, plecaţi în principal din cauza războiului din Siria.”

„Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, califică procedura de destituire ca fiind o "nedreptate", titrează The Wall Street Journal.

 „Preşedintele de stânga al Braziliei Dilma Rousseff s-a declarat luni "indignată" de aprobarea procedurii de destituire a sa de către Camera deputaţilor, dând asigurări că nu a comis "nicio infracţiune". "Am primit 54 de milioane de voturi şi mă simt indignată din cauza acestei decizii, victimă a unei nedreptăţi profunde", a spus şefa statului. "Dar nu voi lăsa doborâtă, lupta abia începe. Am curajul, forţa necesară pentru a înfrunta această injustiţie", a adăugat impopulara lideră de stânga, referindu-se la a doua şi ultima etapă a destituirii sale care va începe în curând în Senat. "Jongleriile" bugetare care îi sunt reproşate "au fost practicate de toţi preşedinţii înaintea mea şi au fost considerate legale". "Sunt tratată într-un mod în care nimeni nu a mai fost tratat", a spus Dilma Rousseff. "Nicio acuzaţie de îmbogăţire ilicită nu planează asupra mea. Eu nu am conturi în străinătate", a subliniat ea, referindu-se la preşedintele Congresului deputaţilor, Edaurdo Cunha, inculpat în scandalul Petrobras, care a condus procedura de destituire. "Este foarte ciudat şi edificator să vezi un vicepreşedinte în exerciţiu conspirând deschis împotriva unei preşedinte. În nicio democraţie din lume o persoană care ar face aşa ceva nu ar fi respectată", a spus Roussef. Dilma Rousseff a reamintit trecutul său de fostă luptătoare de gherilă marxistă torturată în timpul dictaturii militare pentru a sublinia că va continua lupta pentru democraţie. "În tinereţe am înfruntat dictatura din convingere. Înfrunt acum, la maturitate, o lovitură de stat, nu o lovitură de stat tradiţională precum cele din tinereţea mea, ci o lovitură de stat cu aparenţa unui proces legal", a spus ea. "Astăzi trăim într-o democraţie, nu mai sunt torturaţi oamenii, nu se mai ucide ca pe vremea dictaturii, dar într-o anumită formă visele mele sunt torturate", a spus Dilma Rousseff. Ea a adăugat că nu intenţionează să propună "acum" o reformă constituţională pentru a convoca alegeri anticipate. "Ceea ce nu pot accepta este că această procedură de destituire nu este legală. Toate celelalte posibilităţi pot şi trebuie să fie evaluate. Dar nu iau în calcul acest lucru acum", a spus Dilma Rousseff.”