O decizie importantă a fost luată vineri seară în Guvern, la propunerea ministrului Justiției, Stelian Ion. Astfel, procurorul Horațiu Radu a fost numit vineri secretar general al Ministerului Justiției, pentru o perioadă de șase luni. Decizia a venit la propunerea lui Stelian Ion. Mai mult, decizia a fost semnată de premierul Florin Cîțu și publicată deja în Monitorul Oficial.

Demis de Viorica Dăncilă din Guvern în 2018

La începutul săptămânii, în 2 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis detaşarea la Ministerul Justiţiei a lui Horațiu Radu, pentru o perioadă de 3 ani.

Sursa foto: MAE

Răzvan-Horaţiu Radu este magistrat de carieră, fiind numit în ianuarie 2013 agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Acesta a fost demis în 2018 după ce a intrat în conflict cu Liviu Dragnea și cu fostul consilier al premierului Dăncilă, Darius Vâlcov.

“Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O să-i propun premierului să avem o analiză serioasă a tuturor celor din guvern care au blocat acte. Nu ştiu ce va face ministrul respectiv cu el. Noi nu mai vrem să ne păcălim cu noţiunea de coincidenţă. (…) Dacă este o reţea, te duci cu gândul la celebrul stat paralel, căci nu se poate, undeva trebuie să există o coordonare. Şi prin judeţe există starea asta. Şi în SUA s-a vorbit de deep state, Trump a ieşit să spună”, spunea Liviu Dragnea, în mai 2018.

La câteva zile după această declarație, Horațiu Radu a fost demis din funcție de Viorica Dăncilă. A reprezentat România în cauza în care Tribunalul Uniunii Europene a decis, în 2017, anularea unor corecții financiare privind fonduri europene în agricultură în valoare de 128 milioane euro, aplicate Romaniei de catre Comisia Europeana.

Cine este Răzvan-Horaţiu Radu

A fost procuror adjunct al procurorului general și a candidat în acest an în cursa pentru șefia Parchetului general, în care a fost desemnată câștigătoare Gabriela Scutea. În acea perioadă, a fost subiectul unei operațiuni de filare în timp ce se afla la o terasă din centrul Bucureștiului, alături de alți magistrați și ziariști. Dosarul deschis în acea cauză nu a fost închis nici până în prezent.

Anterior, în perioada 2011-2012, Horațiu Radu a îndeplinit funcţia de subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene (ulterior Ministerului Afacerilor Europene), fiind şi Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene iar în perioada 2007-2011 cea de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Răzvan-Horaţiu Radu este doctor al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, specializarea drept penal şi a urmat cursurile Institutului Naţional al Magistraturii (2001-2003), după care a fost numit procuror, activând succesiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman (ca procuror stagiar), Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti şi Parchetul de pe lângă Tribunalul București.