Costumele populare, obiectele de artizanat si folclorul sunt motivele pentru care Maramuresul este una din cele mai aglomerate zone din tara pe timpul Sarbatorilor de iarna.
Daca sunteti amatori de traditii, mergeti sa petreceti Sarbatorile in Maramures, unde timpul parca s-a oprit in loc, asa ca satele maramuresene reprezinta o adevarata galerie de arta populara. In zilele de sarbatoare, decorul e completat de costumele localnicilor, viu colorate, cusute cu migala si fantezia specifica fiecarui sat in parte. Magia Sarbatorilor de iarna este cu totul speciala aici.
In Ajunul Craciunului, grupuri de colindatori imbracati in costume traditionale trec pe la fiecare casa. Gazdele ii rasplatesc pe copii cu nuci, mere si prajituri, asa cum este obiceiul de sute de ani. Maramuresul este tara traditiilor incrustate in lemn, pe trunchiuri de copac devenite biserici, troite, case, porti si unelte, ornamentate cu diverse simboluri. Izolarea geografica a tinutului a facut ca arhitectura traditionala sa se conserve, foarte bine la sate si nicaieri in tara nu se intalnesc atatea constructii din lemn. Portile maramuresene sunt adevarate sculpturi maiestrit lucrate, care au ca ornament soarele, elementul traditional. Obiceiurile populare s-au transmis intacte din generatie in generatie.


Unul din cele mai vizitate locuri din Maramures este celebrul Cimitir Vesel din comuna Sapanta, ale carui cruci din lemn sunt sculptate si pictate de mesterul popular Stan Patras, autorul unor epitafuri comice in versuri. Cimitirul este unic in lume si uluieste prin originalitatea sa, iar stradutele comunei sunt adevarate expozitii cu vanzare de artizanat.
La fel de vizitata este biserica de lemn ce dateaza din anul 1390 din interiorul manastirii din comuna Barsana. Folosind ca sursa de inspiratie traditia locala, toate cladirile din incinta manastirii sunt executate din lemn de stejar si bolovani de rau.

Cetatile medievale de langa Brasov

Daca tot mergeti la in zona Brasovului de Craciun sau de Revelion, nu ratati aceste monumente medievale, ce-i drept mai putin cunoscute decat Castelul Bran, dar la fel de spectaculoase. Construite de catre sasii din zona, de obicei in jurul bisericilor, aceste cetati erau loc de refugiu in fata obisnuitelor atacuri turcesti sau tataresti. La 15 kilometri de Brasov, pe culoarul Rucar-Bran, se afla o veche cetate taraneasca, unica atat prin pozitia, cat si prin stilul ei arhitectonic – cetatea Rasnov. Chiar de la intrare, puteti admira intinderea campiei Barsei si crestele inzapezite ale Muntilor Baiului si Bucegi. Daca va plimbati printre ruinele camerelor pentru provizii, de-a lungul zidurilor groase (cu galeriile de unde luptatorii rasnoveni aparau cetatea), veti retrai atmosfera acelor vremuri tumultuoase. O imagine la fel de sugestiva a cetatii de atunci o ofera muzeul din Rasnov, cu armele, uneltele, stampele si alte obiecte de epoca expuse aici.


In mica localitate Rupea, situata pe soseaua Brasov-Sighisoara, va intampina ruinele unei alte cetati medievale. Aici va trebui sa urcati un drum ingust pana la portile cetatii, insa efortul va va fi rasplatit din plin. Privelistea oferita de Dealurile Homoroadelor si de Podisul Hartibaciu este de neuitat.
La fel de atragatoare este cetatea Prejmer. In secolele XIV-XV, in satul Prejmer de azi a fost ridicata o cetate solida, al carei rol era de avanpost contra invaziilor pagane venite prin Pasul Buzau. Cetatea, in forma de cerc, avea ziduri groase de trei-patru metri, bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau. In plus, era imprejmuita cu santuri adanci, care, in caz de primejdie, erau umplute cu apa. Astazi, din pacate, din vechea cetate au mai ramas doar biserica si zidurile exterioare, excelent restaurate.

Ofertele agentiilor

• CMB Travel – Herculane – 1.380 RON/pers. – patru zile cazare cu demipensiune la hotel Ferdinand, pomana porcului, cina si petrecere de Revelion, cina festiva pe 1 ian.


• CMB Travel – Brasov – 266 euro/pers. – patru zile cazare cu demipensiune la hotel Ambient***, cina si petrecere de Revelion.


• CMB Travel – Busteni – 275 euro/pers. – cinci zile cazare cu pensiune completa la pensiunea Select***, cina de Revelion.


• Bon Voyage – Gura Humorului – 1.235 RON /pers. 5 nopti cazare cu mic dejun la hotel Best Western****, cina pe 30 dec., pranz bufet pe 31 dec., cina de Revelion, pranz campenesc cu foc de tabara si taraf pe 1 ianuarie, seara de carnaval, 2 cine.


• Havana Travel – Maramures – 156 euro/pers. – cinci nopti cazare cu demipensiune la pensiunea Eugenia**, cina de Revelion.


• Ultramarine Travel – Bran – 224 RON/pers./zi – cazare cu pensiune completa la pensiunea Portocala Mecanica***, 224 RON/pers. /cina de Revelion.


• Marshal Turism – Sinaia – 1.064 RON /pers. – trei nopti cazare cu mic dejun la hotel Sinaia***, cina de Revelion, cina festiva pe 1 ian., masa fisa cont.


• Marshal Turism – Predeal – 1.010 RON/pers. – cinci nopti cazare cu mic dejun la hotel Belvedere****, cina de Revelion, cina festiva pe 1 ian.


• Marshal Turism – Cheia – 1.076 RON/pers. – cinci nopti cazare la hotel Zaganu***, bonuri valorice, cina romaneasca in aer liber pe 30.12 cu foc de tabara si vin fiert, cina de Revelion, bal mascat pe 1 ian.


• Ultramarine Travel – Timisu de Sus – 769 RON/pers. – trei nopti cazare cu demipensiune, cina de Revelion la hotel Gaiser***.