După o dispută tensionată la ONU între americani şi europeni, serviciile externe ale Uniunii Europene au anunțat vineri o reuniune a comisiei mixte prevăzute de acordul nuclear iranian (JCPOA). Aceasta urmează să aibă loc la Viena pe 1 septembrie, după cum relatează AFP, citată de Agerpres.

Comisia va fi prezidată de UE şi îi va reuni pe reprezentanţii Chinei, Franţei, Germaniei, Rusiei, Regatului Unit şi Iranului, se precizează într-un scut comunicat al diplomaţiei europene.

Anunţul intervine după refuzul europenilor şi al altor mari puteri faţă de activarea de către SUA, joi, la ONU, a unei proceduri controversate pentru a cere reinstituirea într-o lună a sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului.

Amintim că, în 2018, Washingtonul a ieşit din acordul internaţional privind sectorul nuclear iranian şi majoritatea celorlalte ţări contestă pe plan juridic capacitatea americanilor de a se prevala de statutul de „participant” la acordul de la Viena din 2015, aşa cum au făcut joi.

Rezoluţia Consiliului de Securitate care a sprijinit acordul desemna ca „participanţi” pe toţi semnatarii iniţiali, respectiv SUA, China, Rusia, Franţa, Regatul Unit, Germania şi Iran.

Donald Trump, care consideră acordul nuclear „dezastruos” şi promite să obţină unul „mai bun” exercitând o „presiune maximă” asupra Teheranului, a reintrodus şi chiar a înăsprit toate sancţiunile americane. Drept ripostă, autorităţile iraniene au început să revină asupra angajamentelor lor nucleare, în special în ceea ce priveşte îmbogăţirea uraniului.

Tonul a fost ridicat la ONU joi, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo mergând până la acuza Franţa, Regatul Unit şi Germania că „au ales să se alinieze cu ayatollahii” la putere în Republica Islamică.

Teheranul a denunţat iniţiativa americană vizând restabilirea sancţiunilor internaţionale până acum suspendate împotriva Iranului în baza acordului nuclear, afirmând că se bazează pe ONU pentru a contracara planul Washingtonului.