Implementarea proiectului Nord Stream 2 va continua pe fondul amenințării cu sancțiuni împotriva Rusiei din cauza situației cu Aleksei Navalnîi, dar anumite întârzieri nu sunt excluse, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, Vladimir Chizhov, pentru canalul de YouTube Soloviev LIVE.

„Cred că va rezista, deși nu exclud anumite întârzieri”, a spus el, răspunzând la întrebarea relevantă.

Diplomatul a menționat că discuția despre construcția gazoductului Nord Stream 2 nu face parte din agenda comună europeană.”Faptul că implementarea acestui proiect a continuat a fost în mare parte rezultatul poziției active a guvernului german și a interesului obiectiv al Germaniei de a lăsa acest gaz să curgă”, a adăugat el.

Reprezentantul permanent al Rusiei la UE și-a exprimat îndoielea că posibilele sancțiuni ale UE din cauza incidentului cu Navalnîi ar putea afecta participarea Rusiei la sistemul internațional de soluționare SWIFT, relatează agenţia TASS.

„Nu cred. În orice caz, dacă există un atac asupra SWIFT, acesta va veni de la Washington și nu de la Bruxelles”, a spus el.

Potrivit lui Chizhov, posibilele sancțiuni ale UE împotriva Rusiei „nu sunt o chestiune de mâine”.

„Cred că această problemă va face în continuare obiectul unor discuții interne de fond”, a spus el.

Marți, vorbind la o sesiune a Parlamentului European, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să aprobe un regim de sancțiuni numit după Aleksei Navalnîi pentru încălcări ale drepturilor omului, similar cu Legea Magnitsky din Statele Unite .

Incidentul Navalnîi

Pe 20 august, un avion care-l transporta pe Navalnîi a aterizat de urgență în orașul rus Omsk, după ce s-a simți brusc rău în timpul zborului. Navalnîi a fost dus la spital în comă și a fost conectat la un ventilator. La 22 august, a fost transportat în Germania pentru tratament la spitalul Berlin Charite.

Pe 2 septembrie, Guvernul german a declarat, citând rezultatele unei analize toxicologice efectuate de experții Bundeswehr, că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent nervos Novichok.

Ulterior, Berlinul a spus că trei laboratoare europene, inclusiv cele din Franța și Suedia, au confirmat concluziile făcute de specialiștii germani.

Mai mulți lideri politici din Germania au cerut încetarea proiectului Nord Stream 2 în urma incidentului cu figura opoziției ruse. Înainte de aceasta, Berlinul oficial a sprijinit întotdeauna proiectul.