Organizația non-profit Alianța, cu sediul la Washington, a organizat o discuție online, prin aplicația Zoom, pentru a marca împlinirea a 140 de ani de relații diplomatice între Statele Unite ale Americii și România.

În cadrul acestor discuții, fostul ambasador america la București, Mark Gitenstein, a declarat că Joe Biden „are o legătură strânsă cu România. A fost acolo de şase-opt ori, începând din perioada în care era membru al Senatului SUA, ca preşedinte al Comisiei de Relaţii Externe. A fost de două ori acolo când era vicepreşedinte al SUA. O dată când eram eu ambasador şi o dată după ce eu nu mai eram acolo”.

România, în primul turneu extern major al lui Joe Biden

Fostul ambasador american a reamintit că că primul turneu extern major al Joe Biden în calitate de vicepreşedinte al SUA a fost în Europa Centrală şi de Est şi a inclus şi România.

„El a susţinut primul său discurs major despre relaţiile administraţiei Obama cu Europa Centrală şi de Est şi despre Europa în general la Bucureşti. Are un angajament profund faţă de România (…) A privit întotdeauna favorabil România. Va continua să facă asta”, a declarat fostul ambasador american, care face parte din echipa de tranziţie a preşedintelui ales Joe Biden, dar care a precizat că nu vorbeşte în numele viitoarei administraţii de la Washington.

Mai mult decât atât, acesta a evidențiat popularitatea ridicată a SUA în România, dar şi faptul că elitele de la toate nivelurile administraţiei americane recunosc importanţa strategică a României.

Multe valori comune

În plus, Mark Gitenstein a precizat că România şi SUA împărtăşesc mult valori comune, inclusiv în privinţa democraţiei, şi că relaţia dintre cele două ţări este una solidă şi există toate forţele ca ea să continue aşa. În acelaşi timp însă a recunoscut că „sunt lucruri care se pot întâmpla în România şi care ar putea submina această relaţie, iar acest lucru a fost mereu o îngrijorare” pentru SUA.

„Unul dintre motivele pentru care fiecare ambasador al SUA (în România) a insistat asupra anticorupţiei şi transparenţei este pentru că am ştiut că sunt ingrediente esenţiale pentru o democraţie stabilă, care la rândul său este decisivă pentru o alianţă solidă cu un aliat în care poţi avea încredere”, a spus diplomatul american.

Mircea Geoană este de părere că alianțele Americii în Europa și în lume vor fi consolidate

„Cred că România ar trebui să fie mândră de parteneriatul său strategic cu SUA”, a afirmat fostul ambasador român la Washington.

Secretarul general adjunct al NATO a mai spus că Joe Biden va folosi experienţa sa uriaşă în afaceri globale şi a reamintit de rolul esenţial al preşedintelui ales în aderarea României şi a altor ţări din Europa Centrală şi de Est la NATO, ceea ce a deschis calea pentru intrarea în Uniunea Europeană.

Acesta a subliniat convingerea profundă a lui Joe Biden că „democraţia, integritatea, echilibrul de puteri şi statul de drept sunt părţi indispensabile ale unei societăţi prospere şi de succes”.

„Cred că va aduce foarte multă predictibilitate. Cred că va investi în alianţele Americii. Cred că parteneriatul strategic dintre SUA şi România va înflori şi mai mult cu Joe Biden şi Kamala Harris la conducerea administraţiei americane”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Alianță extrem de strânsă

„Cred că Alianţa dintre America şi Europa, dintre America şi România, dintre America şi aliaţii săi din multe colţuri ale lumii, se bazează pe două ingrediente. Unul sunt valorile comune, iar celălalt sunt interesele strategice comune”, a declarat fostul ambasador român la Washington.

„Sunt convins că România va menţine acest drum, indiferent de ezitările sau greşelile care au loc uneori. Atât timp cât România va continua să investească în sistemul său democratic, atât timp cât împărtăşim aceleaşi valori, atât timp cât împărtăşim interese strategice, economice şi politice comune, cred că această relaţie va rămâne solidă. Şi se aprofundează şi se extinde cu fiecare ciclu”, a mai spus Geoană, care a evidenţiat că parteneriatul şi alianţa cu SUA sunt indispensabile pentru România.