Potrivit celei mai recente prognoze ale Comisiei Europene, statele care au aderat la euro își vor reveni mai rapid decât se anticipa în acest an. Astfel, miniștrii Finanțelor din zona euro vor discuta, luni, despre reluarea activității economice. De asemenea, aceștia vor analiza și momentul la care vor putea decide ridicarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei.

Discuţiile preliminare sunt bazate pe cele mai recente prognoze ale Comisiei Europene care arată că cele 19 state care au aderat la euro îşi vor reveni mai rapid decât se anticipa în acest an.

„Problema este cum putem combina cel mai bine angajamentul privind sprijinul pe termen scurt cu o strategie fiscală credibilă pe termen mediu”, a declarat un oficial de rang înalt din zona euro, relatează Reuters.

Statele din zona euro au investit miliarde de euro în economiile proprii

Guvernele statelor din zona euro au investit mai multe mii de miliarde de euro în economiile lor de la debutul pandemiei, în luna februarie 2020, prin diferite măsuri destinate susţinerii lichidităţii companiilor, moratorii la rambursarea creditelor, scutiri de taxe şi subvenţii pentru salarii.

„Acum, aceste măsuri sunt non-discriminatorii. Cu timpul, din ce în ce mai multe sectoare se vor apropia de normalitate, va veni timpul să încetăm sprijinul public pentru sectorul corporate. Diferite sectoare vor avea dinamici de revenire diferite”, a spus oficialul. „În viitor, va trebui să avem o abordare mai personalizată. Acesta este unul din subiectele principale de discuţie: cum să calibrăm, cum să facem trecerea de la măsuri generale la măsuri mai calibrate?”, a adăugat oficialul citat de Reuters.

Principala provocare va fi evitarea retragerii sprijinului pentru companiile care sunt viabile, dar din cauza diminuării afacerilor în urma pandemiei au devenit dependente de sprijinul public, de firmele care nu sunt viabile şi ar fi dat faliment oricum. Luarea unei decizii cu privire la care sunt companiile care merită să fie salvate şi care trebuie lăsate să dea faliment va fi o sarcină dificilă, şi probabil va fi nevoie de sprijinul investitorilor privaţi, care au instrumente mult mai bune de evaluare decât guvernele, susţin oficialii citaţi de Reuters.

În consecinţă, miniştrii de Finanţe din zona euro se vor reîntâlni din nou în luna aprilie pentru a evalua legile referitoare la insolvenţă în ţările lor şi a lua măsuri astfel încât firmele care nu sunt viabile să fie lichiditate rapid astfel încât să nu încetinească revenirea economiei.