Premierul britanic Boris Johnson dezvăluie luni noi reguli pentru călătoriile internaționale și un controversat proiect de pașaport sanitar, care să însoțească o revenire treptată a Regatului Unit la normalitate după îndelungatele lungi de restricții.

Boris Johnson se teme să nu pericliteze succesul campaniei masive de vaccinare

Liderul conservator intenționează să mențină o abordare prudentă, de teama de a pune în pericol succesul unei campanii masive de vaccinare anti-Covid în care își pune toate speranțele cea mai îndoliată țară din Europa, care are aproape 127.000 de morți.

“Am făcut progrese uriașe în ultimele luni cu programul nostru de vaccinare și toată lumea din țară a făcut sacrificii uriașe, astfel încât să putem ajunge la acest stadiu de recuperare după Covid-19”, a spus el.

“Facem tot posibilul pentru a permite redeschiderea țării noastre (…) în cel mai sigur mod posibil”, a adăugat el.

Pentru britanicii care au fost forțați mult timp să rămână acasă și sunt foarte dornici să plece în vacanță în străinătate în această vară, lucru interzis cel mai devreme până pe 17 mai, premierul va prezenta un sistem-semafor pentru a clasifica țările în funcție de gradul lor de avansare cu vaccinarea, rata lor de contaminare sau prezența unor variante îngrijorătoare, potrivit La Libre Belgique.

Este încă devreme pentru a fi dezvăluită o listă a ţărilor în care se va putea călători

Nu este vorba despre a pune în pericol campania care a imunizat deja aproximativ 5,4 milioane de oameni și a administrat mai mult de 31,5 milioane de prime doze în Marea Britanie, aproape jumătate din populația totală, de la începutul lunii decembrie.

Destinațiile verzi vor fi scutite de carantină la întoarcere – un test înainte de plecare și după sosire va fi totuși necesar – spre deosebire de țările portocalii și roșii.

Totuşi, Downing Street a spus că este încă prematur să întocmească o listă de țări și continuă să sfătuiască împotriva rezervărilor în străinătate.

În prezent, toți călătorii care sosesc în Marea Britanie trebuie să efectueze o carantină de zece zile la hotel, pentru țările cu risc, iar frontierele sunt închise nerezidenților care provin dintr-o țară de pe lista roșie.

Pașapoarte de sănătate pentru evenimentele importante din Anglia

Pentru a menține virusul sub control, Guvernul intenționează, de asemenea, să testeze un sistem de pașapoarte de sănătate pentru adunările mari din Anglia, cum ar fi meciurile de fotbal și evenimentele de interior.

Acest certificat ar indica faptul că o persoană a fost vaccinată, este negativă pentru coronavirus sau are anticorpi. Nu va fi necesar în transportul public și în magazinele esențiale, a căror redeschidere este programată pentru 12 aprilie, în același timp cu terasele pub-urilor.

Mai multe teste-pilot vor fi lansate de la mijlocul lunii aprilie, în special pentru finala Cupei de Fotbal a Angliei de pe stadionul Wembley.

Dar acest proiect de pașapoarte de sănătate este a fost primit cu ostilitate de peste 70 de deputați britanici din tot spectrul politic, care l-au considerat “discriminatoriu” – suficient pentru a eșua în eventualitatea unui vot în Parlament.

Măsură suplimentară pentru a facilita redeschiderea societăţii și “a rupe lanțurile de transmisie”, locuitorii Angliei vor putea de vineri să acceseze două teste rapide de screening pe săptămână.

Sursa foto: Facebook