Prefectul Alin Stoica vine cu noi informații cu o zi înainte de ședința care va avea loc la Prefectura Capitalei, în cadrul căreia se vor stabili restricțiile pentru următoarele două săptămâni, inclusiv pentru slujba de Paşte.

Mai exact, potrivit acestuia, nu vor fi stabilite restricții noi, ci din contră, vor exista niște excepții la măsurile existente în prezent, în special la programul de funcționare al magazinelor.

“Nu se vor stabili restricții noi. Ci, din contra, niște excepții de la restricțiile existente acum. Excepțiile constau în programul operatorilor economici pentru Vinerea Mare. Va fi prelungit până la ora 20:00. Circulația oamenilor de la magazine spre casă va fi permisă, până la ora 21:00”, a spus Alin Stoica, la Antena 3.

În ceea ce privește noaptea de Înviere, acesta susține că românii vor putea merge la orice lăcaș de cult, nefiind precizat dacă circulația va fi permisă și în alte localități. Deci, românii pot merge la orice Biserică, dacă localitatea respectivă nu este în carantină.

“Accesul este permis în toate lăcașele de cult. Nu se face precizarea dacă se face circulația în alte localități. Este permisă pentru a merge și a te întoarce de la Biserica. Dacă localitatea nu este în carantină, se poate merge.”, a mai precizat prefectul.

Alin Stoica, despre eliminarea măștii de protecție

Totodată, Alin Stoica a vorbit și despre renunțarea la masca de protecție în spațiile deschise. Potrivit acestuia, în prezent nu se discuă excepții legate de persoanele vaccinate și doar se urmărește scăderea indicelui de infectae.

În acest context, prefectul Capitalei susține că este posibil ca în doar câteva săptămâni, Bucureștiul să revină la normal, în ceea ce privește restricțiile, dar și programul de funcționare al magazinelor.

“Dacă vom avea peste 50% din cetățeni vaccinați vom putea discuta despre renunțarea la masca în spații deschise. Nu se discuta despre excepții pentru cei vaccinați, să nu mai poarte masca în exterior.

Indicele de infectare este în scădere. Sperăm că în curând să trecem de 3.5 și atunci o să rămânem pe regulile anterioare. Eu cred că este posibil mai devreme de vara, dacă trecem cu bine de sărbătorile de Paște. Dacă ne vom comportă că până acum, este posibil că în 2-3 săptămâni să avem un indice suficient de mic care să ne permită să avem terasele deschise până la ora 21:00. La fel și pentru magazine.”, a mai spus Alin Stoica.

De menționat este faptul că, președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre regulile din noaptea de Înviere. Potrivit acestuia, creștenii vor putea merge la Biserică fără declarația pe propria răspundere, respectând însă normele impuse de autorități.

“Ne pregătim de marea sărbătoare a Învierii Domnului și vreau să ne pregătim foarte bine nu doar acasă, ci vreau să ne pregătim foarte bine în societate.

Ore de circulație în noapte de Înviere

Pot să vă spun câteva lucruri certe, care au fost discutate împreună cu reprezentanții bisericilor. În Noaptea de Înviere, restricțiile se ridică. Creștinii vor putea să participe la slujbele de Înviere. Nu vor trebui să completeze declarații. Vor merge pur și simplu la biserică.

În Noaptea de Înviere, fiecare creștin poate să meargă la biserică dacă dorește. Biserica va organiza slujba așa cum este datina (…) Biserica va organiza slujba așa cum este datina. Prima parte a slujbei se ține afară, după care se intră în biserică. Aceste lucruri sunt deja prevăzute în hotărârea de guvern care este deja în vigoare”, a explicat președintele Klaus Iohannis.

Totodată, Lucian Bode a vorbit și el despre aceste aspect. Acesta le-a recomandat celor care nu vor merge la slujba de Înviere să stea acasă în intervalul orar în care nu vor aplicate restricțiile de noapte.

În ceea ce privește circulația din noaptea de Înviere, aceasta va fi permisă în intervalul 22.00 – 05.00, iar magazinele vor fi deschise până la ora 20.00 și în data de 30 aprilie, Vinerea Mare.

“Circulația în timpul nopții este permisă în noaptea de 1 spre 2 mai, între orele 22.00 și 05.00, magazinele vor rămâne deschise până la 20.00 și în Vinerea Mare.

Sunt convins că în noaptea de Înviere, milioanele de credincioși vor da dovadă de echilibru și simț civic crescut, comportamentul fiecăruia fiind decisiv în lupta contra pandemiei”, a precizat ministrul Lucian Bode.