Conform unei decizii luate în data de 2 decembrie, cetățenii străini care vor să muncească în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 vor putea aplica online pentru viză în cadrul unui nou sistem. Trebuie menționat că necesitatea permisului de muncă îi vizează și pe cei din UE.

Un sistem simplu, eficient și flexibil

Priti Patel, secretarul de stat pentru afaceri interne, a primis că noul sistem pentru imigrație va fi „simplu, eficient și flexibil”. De asemenea, persoanele care doresc să rămână pe perioade mai lungi de şase luni, cu scopul de a munci, a studia sau a locui în Marea Britanie, vor trebui să depună o cerere de viză. Aceasta va putea fi depusă pe site-ul gov.uk. Totuși, este necesară demonstrarea faptului că sunt îndeplinite  criteriile relevante și punctajul necesar vizei pentru care se depune cererea.

Cetăţenii UE care primesc viza vor primi și acces securizat la informaţiile privind statutul lor de imigrare prin intermediul unui serviciu online, pe care îl vor putea folosi pentru a îşi confirma drepturile și pentru a accesa servicii diverse.

Solicitanţii de viză care posedă un paşaport biometric vor putea completa cererea, inclusiv confirmarea identităţii, folosind o aplicaţie de smartphone. Există posibilitatea ca unii solicitanţi să trebuiască să se prezinte la un Centru pentru Cereri de Viză dacă nu posedă paşaport biometric, nu pot folosi aplicaţia sau cip-ul lor biometric nu poate fi citit. De asemenea, solicitanţii de viză vor avea de plătit o taxă de cerere de viză. Lista completă a taxelor poate fi găsită la următorul link.

Ce trebuie făcut pentru a fi eligibil

În cazul vizei pentru muncitorii calificați, trebuie demonstrat că:

  • aveți o ofertă de muncă la nivelul de calificare necesar de la un sponsor autorizat de Ministerul de Interne
  • veți fi plătit cu salariul minim relevant de către sponsorul dumneavoastră (de obicei £26,500 sau rata de început pentru acel loc de muncă, oricare este mai mare)
  • puteți vorbi limba engleză la un nivel intermediar B1 (din Cadrul european comun de referință pentru limbi)

În cazul vizei pentru sistemul de sănătate și asistență medicală, gov.uk transmite următoarele:

„Dacă munciți într-o meserie eligibilă din sistemul de sănătate și aveți o ofertă de muncă de la NHS, sectorul de îngrijire socială sau angajatori și organizații care prestează servicii pentru NHS, sunteți capabil/ ă să vorbiți limba engleză și să satisfaceți cerințele programului pentru muncitorii calificați, puteți aplica pentru viza pentru sistemul de sănătate și asistență medicală pentru a veni în Marea Britanie cu familia dumneavoastră.

Va exista un sistem de intrare rapid, cu taxe reduse de aplicare și sprijin dedicat pe parcursul procesului de aplicare. În cazul în care sunteți eligibil/ ă să aplicați pentru viza pentru sistemul de sănătate și asistență medicală, veți fi scutit/ ă și de la achitarea suprataxei de imigrare pentru sistemul de sănătate. Muncitorii din linia întâi din sectorul de sănătate și îngrijire socială care nu sunt eligibili pentru viza pentru sistemul de sănătate și asistență medicală, vor trebui să achite suprataxa de imigrare pentru sistemul de sănătate și ar putea beneficia de o schemă de rambursare în care vor fi despăgubiți.”