"Cu serenitate şi încredere îmi anunţ intenţia de a abdica la 21 iulie 2013, ziua noastră naţională", a declarat monarhul, justificându-şi decizia prin vârsta sa înaintată (79 de ani) şi problemele de sănătate de care suferă.

"Constat că vârsta şi sănătatea mea nu îmi permit să îmi mai exercit funcţiile aşa cum aş vrea", a afirmat Albert al II-lea într-un discurs televizat de principalele posturi de televiziune şi de radio belgiene.

Anunţul de miercuri pune capăt unei domnii de aproape două decenii asupra unui regat din ce în ce mai divizat între Flandra vorbitoare de neerlandeză (nord) şi Valonia francofonă (sud).

"După 20 de ani de domnie, consider că a venit momentul să predau ştafeta următoarei generaţii. Constat că Prinţul Philippe este bine pregătit să mă succeadă. El se bucură, alături de Prinţesa Mathilde, de toată încrederea mea", a adăugat monarhul.

"A fost pentru mine o onoare şi o şansă să îmi pot consacra o mare parte din viaţă în serviciul ţării noastre şi populaţiei sale", a precizat regele.

Tronul Belgiei îi va reveni fiului monarhului, Prinţul Philippe (53 de ani), următorul în linia de succesiune în micul stat unde se află sediul Uniunii Europene. Albert al II-lea este primul suveran din istoria Regatului Belgiei care părăseşte voluntar puterea.
Sursa: Agerpres