Acţiunile bancare au înregistrat evoluţii foarte bune în ultima săptămână, inclusiv pe piaţa de la Bucureşti, unde BRD Groupe Société Générale a câştigat 33%.

După vânzările agresive din ultimele luni pentru acţiunile companiilor bancare, încheiate cu stabilirea unor minime intraday în şedinţa din 6 martie, dacă avem în vedere piaţa americană de acţiuni, am asistat, în ultimele două săptămâni la reveniri spectaculoase. Indicii sectorului financiar din piaţa US au câştigat în această scurtă perioadă aproximativ 60%, de aproape trei ori mai mult decât avansul înregistrat de următoarele sectoare ordonate după performanţă.

Influenţa s-a exercitat puternic şi pe piaţa de la Bucureşti, unde acţiunile BRD şi TLV au consemnat cele mai semnificative creşteri dintre companiile importante listate. Acţiunile BRD, după ce au scăzut de peste opt ori din vara anului 2007, până la nivelul de 3,71 lei la finele lunii februarie, au reuşit a treia săptămână consecutivă de creştere, vineri fiind încheiate tranzacţii şi la 6,05 lei, cu peste 63% faţă de nivelul minim. Şi Banca Transilvania a reuşit o evoluţie pozitivă, săptămâna fiind încheiată la nivelul de 0,755 lei, cu 19% peste cel din perioada anterioară. Observăm cum interesul investitorilor a fost orientat către companiile importante, Banca Carpatica nefiind inclusă pe această listă. BCC a închis cu un câştig săptămânal de 1,25%.

Deoarece preţul de tranzacţionare pentru Erste Bank este stabilit la Viena, o să ne referim la evoluţia lui de pe această piaţă. Dacă în săptămâna anterioară titlurile Erste marcau un câştig de peste 20%, în ultimele cinci şedinţe creşterea a fost şi de 44%, dacă avem ca referinţă maximul intraday de vineri, de la 13,1 euro pe acţiune. După evoluţiile ascendente din ultimele săptămâni, piaţa de la Bucureşti s-a lovit de prima rezistenţă importantă, trasată de mediile mobile (exponenţiale) ale ultimelor 50 de şedinţe. Am văzut cum BET-FI care monitorizează SIF-urile a testat acest nivel de la aproximativ 10.400 de puncte în ultimele patru şedinţe, dar nu a reusit să-l depăşească. Similar BET-XT a întâmpinat o rezistenţă în zona de la 215 puncte, iar BET la 2.270 de puncte. Tehnic, principalele companii stau mult mai bine decât la începutul lunii curente. O evoluţie similară o întâlnim şi în piaţa americană, unde indicele S&P500 nu a reuşit decât să testeze, miercuri şi joi, nivelul dat de MM50. Dacă avem în vedere principalele 25 de companii listate, incluse în indicele BET-XT, observăm cum pentru 14 dintre acestea nivelul de închidere de joi (19 martie) era peste media ultimelor 21 zile, iar pentru alte cinci era peste media ultimelor 50 şedinţe. La finalul lunii trecute, doar două reuşeau un nivel peste MM21 şi trei peste MM50. Rompetrol Rafinare şi Sicomed se tranzacţionează şi peste MM100, dar în aceste cazuri evoluţiile sunt determinate de speculaţii privind posibile oferte de preluare.

151-27831-30bursa12.jpg