Orice informaţie care ar putea ajuta la găsirea inscripţiei „Arbeit macht Frei” (Munca eliberează) de la fostul lagăr nazist Auschwitz, care a fost furată ieri, ar putea fi răsplătită cu 100.000 de zloţi (aproximativ 25.000 de euro).

„Informăm că directorul muzeului naţional Auschwitz-Birkenau, în acord cu Ministerul polonez al Culturii şi Patrimoniului Naţional, promite o recompensă globală de 100.000 de zloţi pentru orice informaţie care contribuie la găsirea inscripţiei «Arbeit macht Frei»”, se arată în comunicat.

Inscripţia în limba germană de la intrarea în fostul lagăr de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, instalat de ocupantul german pe teritoriul polonez în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost furată de persoane necunoscute, fapt care a atras reacţia oamenilor din Polonia, Israel şi a foştilor deportaţi.

Germania nazistă a exterminat din 1940 până în 1945 la Auschwitz-Birkenau circa 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei. Celelalte victime au fost în special polonezi care nu erau evrei, romi şi prizonieri sovietici.

SURSA: Mediafax