„În fiecare lună a anului 2016, în medie, am ridicat deșeuri de echipamente de iluminat de la 450 de puncte de colectare. Această frecvență este asigurată de parteneriatul pe care îl avem cu peste 11.600 de generatori deșeuri din întreaga țară – clădiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primării, firme care se ocupă cu iluminat stradal și așa mai departe. Ne-am propus și am reușit să fim în contact permanent cu aceste puncte de colectare”, a declarat Béla Kovács, Director General al Recolamp.

Orice instituție de stat sau privată din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația Recolamp a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

„Pentru 2017, producătorilor români de echipamente electrice și electronice le-a fost stabilită prin OUG 5/2015 o țintă de 45%. Pentru Recolamp, acest obiectiv se traduce în felul următor: anul acesta trebuie să asigurăm colectarea si reciclarea a 875 de tone deșeuri echipamente de iluminat, ceea ce  înseamnă o creștere cu 33% a performanțelor asociației. Este o țintă foarte ambițioasă, o adevărată provocare pentru noi, dar suntem încrezători că vom reuși să o îndeplinim, mai ales că în cei 10 ani de activitate în România am dezvoltat un sistem bazat pe un model de business sănătos și sustenabil. În plus, anul acesta vom pune accent pe lărgirea infrastructurii de colectare prin creșterea numărului de parteneriate strategice cu firme din iluminatul public, primării, dar și cu autorități locale. Mizăm pe abordarea profesionistă în care participanții noștri ne-au susținut și credem că aceasta ne poate asigura premisele pentru îndeplinirea țintei asumate pentru 2017”, a adăugat Kovács.

De asemenea, potrivit Roxanei Șunică, director de marketing al Recolamp, cea mai importantă modificare legislativă a acestui an este generată de faptul că toți producătorii de echipamente electrice și electronice trebuie să raporteze și la Administrația Fondului pentru Mediu cifrele privind vânzările lor pe piața din România.
”În caz de raportare eronată sau incompletă, producătorul de echipamente de iluminat riscă o penalitate de 20 de lei/ kilogram. Sperăm ca această măsură să contribuie la responsabilizarea tuturor actorilor și să scoată la lumină piața gri. Estimarea noastră este că până la această prevedere legală, pentru 40% din lămpile care intrau și aveau să devină la un moment dat deșeuri pe teritoriul României, producătorii nu făceau raportăti către autoritățile de mediu și nu își asumau obligațiile ce le-ar fi revenit de drept”, a precizat ea.

Totodată, începând cu 1 ianuarie 2018, producătorii care nu  îndeplinesc ținta de colectare riscă să plăteasca către Administrația Fondului pentru Mediu o contribuție în valoare de 4 lei/ kilogram pentru toate categoriile de deșeuri de echipamente electrice, cu excepția categoriei echipamente de iluminat, unde penalitatea este de 20 de lei/ kilogram necolectat. ”În aceste condiții, îi sfătuim pe toți producătorii din România să monitorizeze cu atenție performanțele organizațiilor către care și-au transferat obligațiile”, a adăugat Șunică.

În ceea ce privește rezultatele financiare ale Recolamp pentru 2016, cifrele finale vor fi comunicate la închiderea situațiilor financiare, după ce vor fi verificate și validate în urma unui audit financiar de terță parte. Rezultatele preliminare pentru 2016 indică faptul că participanții Recolamp au pus pe piață circa 8,2 milioane de unități de echipamente de iluminat, cu 16% mai mult decât cifrele raportate în 2015. Prin urmare, Asociația a înregistrat venituri de aproximativ 1.470.000 euro, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde (Recolamp practicând două tarife: 0,85 lei, respectiv 0,75 lei (plus TVA), în funcție de tipul echipamentului) aplicat la fiecare unitate vândută și declarată de către producătorii Asociației.