Este vorba de avioane de luptă și bombardiere capabile să funcționeze cu energie nucleară, care au zburat în șase grupuri distincte, potrivit ministerului.

Strategia Chinei

Au fost implicate un avion antisubmarin Y-8, un avion de recunoaştere Y-8, patru bombardiere de tipul H-6, două avioane radar KJ-500, şase avioane de vânătoare J-11 şi 14 avioane de vânătoare J-16, precizează comunicatul ministerul. Aproximativ trei dintre grupuri au zburat către Pacificul de Vest prin canalul Bashi, la sud de Taiwan.

China este acuzată de Taiwan că a încercat în ultimul an să-și flexeze mușchii Forțelor Aeriene cu numeroase zboruri regulate.

Beijingul a replicat că acțiunea sa aeriană este un răspuns la „actele de complicitate” dintre Taiwan și „forțele străine” în încercarea de a asigura independența taiwaneză. China consideră că guvernul insulei lucrează cu ţări străine pentru a obţine independenţa formală.

China versus SUA

Raidurile chineze au avut loc în aceeași zi în care Marina SUA a anunțat că un grup aeronaval condus de portavionul Ronald Reagan a intrat în Marea Chinei de Sud, prin canalul Bashi.

Un analist al Institutului Național pentru Studii de Apărare al Ministerului Apărării din Japonia a comentat activitatea aeriană chineză de lângă Taiwan. Masayoshi Monma susține că „activitatea aeriană chineză din jurul Taiwanului crește în rafinament și complexitate”. „Aeronavele suplimentare ar permite avioanelor de luptă și bombardierelor chineze să-și consolideze raza de acțiune în Pacificul de Vest”, a scris acesta.