Preşedintele Obama a subliniat "importanţa de a profita de oportunitatea reprezentată de negocierile dintre Rusia, Franţa, Germania şi Ucraina în vederea ajungerii la o soluţionare pe cale paşnică" a violenţelor din estul Ucrainei, potrivit Casei Albe.

Şeful Administraţiei de la Washington nu a decis încă dacă să trimită sau nu armament şi echipament forţelor ucrainene, insistnd că doreşte soluţionarea pe cale diplomatică a crizei. El a apreciat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu cancelarul german Angela Merkel, că şansele unei soluţii militare în Ucraina sunt "slabe".

"Dacă Rusia îşi continuă acţiunea agresivă în Ucraina, inclusiv prin trimiterea de trupe, armament şi finanţarea separatiştilor, costurile pentru Rusia vor creşte", l-a avertizat Obama lui Putin, potrivit Casei Albe.

Uniunea Europeană şi Washingtonul au decis să nu trimită un ajutor constând în armanent Ucrainei, în pofida unor îndemnuri ale unor congresmeni din ambele tabere şi ale unor foşti oficiali din cadrul administraţiei americane de a trimite arme forţelor guvernamentale asediate de rebeli proruşi în estul Ucrainei.

Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande s-au întâlnit cu Putin la Moscova, la sfârşitul săptămânii, într-o încercare de a ajunge la un acrod de pace, dar negocierile au rămas fără rezultat. Europenii vor încerca acest lucru din nou, miercuri, în capitala belarusă Minsk.

"Vom găsi un compromis. Trebuie să protejăm pacea, calmul în oraşul Kramatorsk, trebuie să protejăm Ucraina. De aceea merg la Minsk, pentru a cere imediat şi fără condiţii un acord de încetare a focului şi pentru a demara un dialog politic", a afirmat Poroşenko în cadrul unei vizite efectuate marţi seara în oraşul Kramatorsk, din regiunea Doneţk.

Înaintea reuniunii internaţionale de astăzi, Grupul de Contact privind Ucraina, compus din reprezentanţi ai Rusiei, Kievului, republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a avut marţi o nouă rundă de discuţii, care s-au prelungit până miercuri dimineaţă.

Potrivit saptamanalului german Der Spiegel, armata rusă masează trupe la graniţa cu Ucraina în ajunul întalnirii la nivel înalt care ar trebui sa aducă pacea in regiune.

Cu o zi inainte de summit-ul pentru rezolvarea crizei din Ucraina, armata rusă a început un exercitiu pe scara largă, scrie Der Spiegel. Jurnalistii germani citează agentia de ştiri Interfax, spunand că „aproximativ 2.000 de soldaţi ruşi au început manevre militare în sudul Rusiei. Operaţiunea este planificata sa dureze o lună. Districtul militar din sudul Rusiei se invecineaza cu Ucraina. De asemenea, în Crimeea anexată de ruşi, peste 600 de soldaţi au demarat de asemenea un exerciţiu militar, anunţă agentia de ştiri Ria citând surse din cadrul Flotei Mării Negre, mai scrie Der Spiegel.

Situaţia din sud-estul Ucrainei s-a deteriorat semnificativ în ultimele săptămâni, în pofida unui armistiţiu încheiat anterior, determinând mediatorii internaţionali să caute soluţii urgente pentru încetarea violenţelor.

Potrivit ONU, peste 5.400 de persoane au fost ucise în conflictul din Ucraina de la declanşarea luptelor, în aprilie 2014.