Partidul lui Liviu Dragnea, PSD precum și guvernul pe care îl conduce au intrat în răbzoi total ciu Banca Națională. Atacurile vin din ambele părți.

Cel mai recent, PSD a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj prin care arată că stablitatea cursului de schimb este atributul exclusiv al Băncii Naționale, preluând astfel un mesaj mai vechi al lui Cristian Socol, strategul economic al partidului.

Anterior, Adrian Vasilescu, consilier strategic la BNR, arătase că devalorizarea accentuată a leului a fost provocată de decizia Guvernului de a introduce așa numita “taxă pe lăcomie”, care penalizează băncile în cazul în care dobânda ROBOR sare de 2%.

„Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze „controlat” cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”, este mesajul postat de pSD pe Facebook, împreună cu un clip.

Consilierul Vasilescu, susține că, dimpotrivă, această scădere a leului în raport cu principalele monede a început, după ce Guvernul a dat celebra OUG pentru ”taxa pe lăcomie”. Vasilescu spune că BNR intervine pentru a ține cursul sub control pentru că altfel euro ar fi sus de tot.

 

Scaderea zilnică a leului față de euro de la începutul anului, imediat după intrarea în vigoare a „ordonantei lacomiei”, a dus la recorduri stabilite în fiecare zi, fapt ce a dat naștere unui val de speculații privind un presupus atac speculativ.

 

„Nu putem să facem descrieri ale acestor intervenții. Aici e o regula internațională, nici o bancă internațională nu își descrie intervențiile din piată. Banca centrala intervine însă continuu. Daca nu ar face asta, cursul ar fi sus și azi(…)Nu se poate lovi dintr-o dată, pentru că ecourile pieței internaționale sunt implacabile”, spune Adrian Vasilescu, consilierul lui guvernatorului Mugur Isărescu. 

 

 

Un euro se vindea stăzi și cu 4,84 lei, față de un maxim de 4,65 lei cât era înainte de emiterea ordonanței. Cursul official a fost stability, ieri la peste 4,76 lei, față de sub 4,65 cât era înainte de ordonanță.

 

Regimul cusului de schimb este unul special în România fiind definit , în câteva rânduri, de către oficialii BNR ca “flotare controlată”. Adic  există o piață valutară liberă pe care entități private vând și cumpără lei și valută, însă BNR intervine în această piață atunci când considerăp că e cazul.

 

Principala cale prin care BNR limitează deprecierea monedei este atragerea de lei din piațăprin vânzarea de valută. Acest lucru presupune, însă, creșterea dobânzilor pentru leu, iar în contextul apariției taxei pe lăcomie, o majorare a ROBOR ar aduce pierderi băncilor.