"Pierderile financiare generate de ransomware, estimate la un miliard de dolari până la finalul anului, arată că nu toate tehnologiile de securitate tradiţionale au reuşit să asigure protecţie completă împotriva acestor ameninţări complexe', a spus Coşoi. 

Conform unui comunicat de presă al companiei remis, joi, o serie de studii ale Bitdefender au arătat că infectarea cu ransomware reprezintă a doua cea mai mare temere a directorilor de IT din companiile de talie medie şi mare. 

La nivelul utilizatorilor individuali, o cercetare derulată în 2016 arată că probabilitatea ca hackerii să facă bani de pe urma acestui tip de software periculos este foarte ridicată, în condiţiile în care 52% dintre utilizatorii de internet din România spun că sunt dispuşi să achite o sumă de bani – în medie 550 de lei – în eventualitatea unei infectări şi a pierderii accesului la informaţii. Principalele surse de infectare a terminalelor cu ransomware sunt paginile de internet compromise, email-urile primite şi fişierele provenite din surse îndoielnice, conform opiniilor celor chestionaţi. 

România se află în top zece ţări la nivel mondial în funcţie de incidenţa ransomware, cele mai frecvente ameninţări care vizează utilizatorii autohtoni fiind Teslacrypt (11%), Locky (10%) şi Cryptolocker (9%), versiuni pentru care Bitdefender a furnizat de-a lungul anului vaccinuri menite să împiedice criptarea datelor. 

Ameninţările de tip ransomware, care blochează datele de pe dispozitive şi solicită bani pentru a reda accesul utilizatorului, s-au extins în 2016 dinspre Windows şi Linux către mai multe sisteme de operare, precum Mac OSX şi Android, alimentate de succesul fără precedent al modelului de business. Kit-urile pentru decriptare sunt disponibile pe nomoreransom.org, un portal online disponibil în şase limbi. 

Producătorul global de soluţii de securitate Bitdefender a aderat la proiectul No More Ransom, iniţiat de Europol, destinat luptei contra ransomware, cea mai prolifică ameninţare cibernetică a momentului.    

Proiectul No More Ransom a fost lansat în iulie 2016 de poliţia naţională olandeză şi Europol, instituţia de combatere a criminalităţii la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a creşte nivelul de colaborare dintre sectoarele public şi privat în lupta contra ransomware.

SURSA: Agerpres