Chiar când omenirea a început să vorbească despre posibilitatea unor vaccinări în masă împotriva noului coronavirus, care să mai slăbească din tensiune și să diminueze efectele negative produse de pandemie, o veste cade ca un trăsnet:

Cercetătorii ruși au dat alarma: în Siberia a fost identificată o mutație a SARS-Cov-2, ceea ce complică enorm lucrurile și omenirea ar putea fi pusă în situația de a relua de la zero lupta cu pandemia.

Un risc enorm

Informațiile despre această mutație ar fi fost deja publicate pe bazele de date internaționale, astfel încât cercetătorii din lumea întreagă să aibă acces la ele.

Potrivit savanților din Rusia, noua tulpină nu este mai contagioasă și nici nu provoacă mai multe decese. Comunitatea științifică internațională are, însă, motive reale de îngrijorare, întrucât nu se știe dacă vaccinurile dezvoltate până acum asigură imunitate și în acest caz.

Există, de asemenea, riscul ca toate ”cunoștințele acumulate până acum la nivel internațional despre comportamentul și caracteristicile genetice ale bolii să nu mai fie valabile”, scrie presa internațională, conform evz.ro.

”Mutația” ar fi fost detectată de autoritățile de sănătate din Siberia, potrivit Interfax.

Agenția rusă de știri o citează pe Anna Popova, directorul Biroului Protecția consumatorilor din Rusia (Rospotrebnadzor), care spune că mutația ar putea duce la o nouă variantă a bolii Covid-19.

Au fost deja izolate 1.215 secvențe genetice ale tulpinii virale mutante

Vorbind la o conferință digitală, Popova a declarat: ”Am identificat unele modificări ale proteinelor. Aceste modificări identificate în Siberia ne permit să presupunem că se formează o variantă cu unele mutații în această regiune .”

”Analiza modificărilor genetice ale noului coronavirus”, a continuat ea, a devenit una dintre cele mai importante preocupări ale ”centrului Vector”, institutul rus de cercetare în virologie și biotehnologie.

Popova a anunțat, de altfel, că au fost deja izolate 1.215 secvențe genetice ale tulpinii virale mutante, dintre care unele sunt deja disponibile pe bazele de date internaționale.

Încercând să nu provoace panică în rândul populației, Anna Popova a precizat imediat că niciuna dintre variantele Covid-19 identificate recent nu ar fi dus la o creștere a contagiozității virusului și nici a letalității bolii, arată sursa citată.