Acesta este primul raport despre identificarea SARS-CoV-2 în ochii unui pacient fără semne de implicare oculară. Cu toate acestea, în ciuda faptului că există posibilitatea transmiterii prin lacrimi, încă nu este clar dacă acest lucru ar putea fi considerat o cale importantă pentru răspândirea SARS-CoV-2.

Conform unui studiu publicat în „European Journal of Ophthalmology”, ce a fost realizat de medici și cercetători de la San Matteo Polyclinic Foundation din Pavia, este vorba despre un copil de 11 ani care a fost trimis la clinica pediatrică San Matteo pentru investigații medicale, în urma unor contacte îndelungate și strânse cu un membru al familiei care avea Covid-19.

Această descoperire arată că există posibilitatea de transmitere a virusului prin lacrimi, dar „încă nu este clar dacă poate fi considerată o cale importantă pentru răspândirea Covid-19”, spun specialiștii din Pavia în raport, după cum transmite La Repubblica.

După cum spune Gianluigi Marseglia, directorul clinii pediatrice unde a fost internat copilul, acesta era asimptomatic, însă analizele de sânge au arătat o ușoară creștere a valorilor transaminazelor. În urma undei examinări cu ultrasunete a plămânilor a fost scosă la iveală o ușoară neregularitate pleurală, după care a urmat un test nazofaringian, care a rezultat pozitiv la Covid-19.

Medicii au cerut o evaluare oftalmologică

Medicii au decis să îl țină sub observație, iar la câteva zile după internare, copilul s-a plâns de arsuri la ochi, ceea ce i-a determinat pe medici să ceară o evaluare oftalmologică, iar în probele luate din ochi a fost identificat Sars-CoV-2.

Un medic oftalmolog a declarat că, în perioada 26 martie – 1 mai 2020, au fost evaluate în clinică 8 cazuri cu tampoane conjunctivale. Sars-CoV-2 a fost identificat în toate probele luate din nas, în timp ce un singur eșantion conjunctival a ieșit pozitiv.

„Din câte știm, acesta este primul raport privind identificarea Sars-CoV-2 în probele de ochi la un pacient pediatric cu simptome, dar fără semne de implicare oculară. Cu toate acestea, deși transmiterea prin lacrimi este teoretic posibilă, nu este deocamdată clar dacă acest lucru poate fi considerat o cale importantă pentru răspândirea Covid-19„.

„Aceste date extind în continuare spectrul de organe afectate de infecție și subliniază importanța protecției ochilor pentru lucrătorii din domeniul sănătății”, a spus Fausto Baldanti, șeful Laboratorului de Virologie Moleculară San Matteo.

Copilul a fost externat din spital la 12 zile de la internare și pus în carantină până la obținerea rezultatelor negative ale testelor nazale și oculare.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea