Dezbaterile şi votul cu privire la raportul privind o eventuală manipulare a ROBOR, ce urmau să aibă loc astăzi în cadrul Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat, au fost amânate pentru zilele următoare. Motivul a fost acela al lipsei de cvorum.

Cu toate acestea, Daniel Zamfir, preşedintele comisiei, spune că raportul este finalizat şi s-a ajuns la o serie de concluzii importante, urmând ca luni documentul să fie depus la Biroul Permanent din Senat, alături de propunerile în acest caz.

Indicele ROBOR a crescut miercuri, 10 aprilie

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut miercuri la 3,36% pe an, de la 3,33%  marţi, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR) în cursul zilei de miercuri.

În ianuarie, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99%.

De asemenea, miercuri, indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 3,41% pe an de la 3,39% pe an, iar ROBOR la 9 luni a urcat la 3,49%.

Indicele ROBOR la 12 luni a fost cotat miercuri la 3,53% pe an, de la 3,52% în şedinţa precedentă.

Scandalul ROBOR, la final

Plenul Senatului a adoptat la începutul anului un proiect de hotărâre prin care a acordat un termen de 60 de zile Comisiei economice, industrii şi servicii să deruleze o anchetă privind modul în care Consiliul Concurenţei a închis, în 2013, o investigaţie referitoare la o eventuală manipulare a ROBOR. Au fost audiaţi preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, trezorierii din acea perioadă ai unor bănci şi alte persoane care au oferit unele informaţii.

Preşedintele Comisiei economice din Senat şi-a exprimat nemulţumirea că senatorul PNL, Florin Cîţu, trezorier al ING la acea vreme, şi Nicolae Cinteză, director în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), nu s-au prezentat la audierile din comisie. Chiriţoiu, anunţa atunci că va pune la dispoziţia Parlamentului toate documentele legate de investigaţia din 2008 privind nivelul ROBOR.

Pe 25 martie 2019, Biroul permanent al Senatului a decis să trimită o scrisoare guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru a-i solicita acestuia să le permită directorilor din BNR, Nicolae Cinteză şi Şerban Matei, să vină la Comisia economică pentru a fi audiaţi. Cererea trimisă nu a primit răspuns.