Astfel, India a devenit a cincea economie a lumii, depășind Marea Britanie, Franța, Italia și Brazilia, după Produsul Intern Brut (PIB), potrivit datelor FMI pentru luna octombrie 2019, preluate de platforma World Economic Forum.

Creșterea PIB a Indiei a fost printre cele mai mari din lume în ultimul deceniu – realizând în mod regulat o creștere anuală cuprinsă între 6-7%. Această creștere rapidă a fost alimentată de o serie de factori, potrivit unui raport al McKinsey Global Institute din 2016, inclusiv urbanizarea și tehnologiile care au îmbunătățit eficiența și productivitatea.

Creșterea reală a PIB-ului va încetini în anul următor, din cauza slăbirii creditării. Încă din 2010, India se afla pe locul 9, după țări precum Brazilia sau Italia, transmite G4media. Creșterea este Indiei este și mai spectaculoasă pentru ultimii 25 de ani. Din 1995, PIB-ul țării a crescut cu peste 700%. În ciuda creșterii economice puternice, țara se confruntă în continuare cu multe provocări.

Accesul la dezvoltare și oportunități noi a fost inegal, spune Banca Mondială, variind în funcție de locația geografică. În plus, în India trăiesc un sfert din săracii lumii. Doar 39% din rezidenții săi din mediul rural au acces la instalații sanitare și aproape jumătate din populația totală este în continuare lipsită de orice fel de toalete, potrivit ONU.