„Din fericire a scăpat de boală. Dânsul nu a fost suspendat, este director medical, vine. Împreună cu cel care a fost împuternicit în perioada asta vor avea o perioadă în care îşi predau ce s-a făcut, la ce nivel am ajuns de soluţionare a problemelor legate de criza aceasta. După care, cel care a venit în misiune va pleca înapoi la unitatea lui”, a declarat, pentru Mediafax, Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Potrivit acestuia, la serviciu s-a întors deja şi directoarea de îngrijiri medicale a Spitalului Judeţean Suceava.
„Acum avem o schemă foarte clară, putem să asigurăm personal acolo unde apar breşe, unde e vorba de suprasolicitare. Începe uşor uşor să funcţioneze totul chiar şi în aceste condiţii de criză, în spital, să se facă faţă la suprasolicitări”, a explicat secretarul de stat.
Ionel Oprea a anunţat şi că de joi va funcţiona şi instalaţia de oxigen a unităţii medicale. Pe 23 martie, când s-a înregistrat la Suceava primul deces din cauza coronavirusului, se știa deja că Spitalul Județean este focar de infecție, iar o parte din personalul medical se afla în izolare sau era deja confirmat cu infecție cu coronavirus.

În acea zi s-a produs însă una dintre cele mai grave greșeli din lungul șir de erori din această perioadă – tot personalul medical a fost chemat la lucru lunea trecută, dimineața, de către directorul medical al instituției. Medici, asistente, infirmiere au fost amenințați cu un ordin de ministru inexistent și li s-a cerut să se prezinte la spital chiar dacă se aflau în izolare sau dacă erau confirmați cu coronavirus, acuză un medic.

”Dacă ne referim la Suceava, avem un conglomerat de nereguli care au dus la această transmitere accentuată a virusului – de la un personal medical care a fost descoperit pe partea de materiale de protecție, a fost descoperit ca informare și ca pregătire pentru un caz suspect, de la cazul în sine care a omis să spună sau nu a vrut să spună contextul epidemiologic, de la un traseu pe care l-a avut ancheta epidemiologică, în care au fost testări făcute în grup fără o anchetă prealabilă, fără a vedea care sunt adevărații contacți, și atunci diseminarea s-a făcut cum s-a făcut”, spunea Nelu Tătaru, în interviul acordat HotNews.ro.