Răsturnare de situație în dosarul momentului

Conform celor mai recent informații, decretul utilizat de toate instanțele judecătorești pentru a justifica confiscarea terenurilor care au aparținut USAMV nu mai era valabil dinainte de naționalizarea făcută de regimul comunist.

Actul normativ fusese abrogat printr-o lege din 1942, transmite cetateanul.net

O parte din teren a fost predat către USAMV

Trebuie menționat că terenul din Băneasa a făcut parte din moșia contesei Maria de Montesquieu expropriată de Statul român după Primul Război Mondial.

Astfel, o parte din terenul trecut în proprietatea publică prin expropriere, circa 302 ha, a fost predat în administrare Școlii Superioare de Agricultură din Herăstrău.

În anul 1929, legea promulgată prin Înaltul Decret Regal 2746/1929, Școala Herăstrău a devenit Academia de Înalte Studii Agronomice din București (în prezent USAMV București).

Legea invocată de judecătorii din dosarul Băneasa stabilea că Academia de Înalte Studii Agronomice devine proprietarul clădirilor și terenurilor aflate în folosința Școlii Superioare de Agricultură de la Herăstrău București. Actul normativ mai prevedea că „terenurile și clădirile nu se vor putea înstrăina nici în total și nici în parte pentru oricare destinație” (art. 25), conform sursei menționate.

Textul de lege care instituia interdicția de înstrăinare a devenit un argument de bază al judecătorilor: „Art.25 alin.2 din lege stipula că terenurile şi clădirile aferente Academiei nu se vor putea înstrăina nici în total, nici în parte pentru orice destinaţie ar fi”.

Totuși, legea din 1929, care instituia interdicția înstrăinării terenurilor, a fost abrogată în 1942. Acest lucru a fost realizat prin legea cu care s-a reorganizat sistemul de învățământ superior în România.

Decretul-lege nr. 386/1942 e eliminat interdicția de înstrăinare prevăzută în Legea din 1929 (art 151, pct 7), dar a reconfirmat proprietatea Universităților Agronomice asupra terenurilor din patrimoniu: „Facultățile de agronomie posedă în deplină proprietate bunurile imobiliare de orice fel, cu inventarele respective cu care au fost înzestrate până în prezent sau cu care vor fi înzestrate în viitor”. Aspectul privind abrogarea Legii din 1929 a fost trecut sub tăcere de toate instanțele judecătorești!