Deși băncile au dat în judecată familia milionarului pentru a-și recupera banii de pe creditele luate de afacerist înainte să moară, acestea ar putea fi puse, de fapt, pe lista de așteptare.

Judecătorii Tribunalului București au sesizat Curtea Supremă să stabilească dacă bunurile familiei Patriciu pot fi executate silit, atâta vreme cât averea nu e împărțită definitiv. 

La patru ani de la moartea lui Dinu Patriciu, nu s-au liniștit apele în familia sa, împărțită în două încă de pe vremea în care milionarul trăia. Pe de o parte moștenitorii săi încă dezbat problema împărțirii averii, iar pe de altă parte băncile încearcă să-și recupereze banii de la firmele milionarului. 

Pe lângă imobile, afaceri și terenuri, milionarul a lăsat moștenire și multe datorii pe care instituțiile bancare vor să le recupereze. Zeci de dosare de executare silită au fost deschise de instituțiile bancare în instanță. Multe dintre ele au fost contestate de membrii familiei, dar fără succes. Salvarea, cel puțin temporară, a averii lui Patriciu vine chiar de la judecători. 

Judecătorii Tribunalului București au hotărât să sesizeze ÎCCJ pentru a stabili dacă există posibilitatea executării silite a bunurilor familiei lui Patriciu de către bănci, atâta timp cât nu au fost stabilite cu exactitate cotele succesorale care revin fiecărui membru în parte. 

Omul de afaceri Dinu Patriciu, decedat în vara lui 2014, a surprins pe toată lumea când şi-a propus, în plină criză economică, să dezvolte o reţea cu 1.000 de magazine de cartier şi 2.000 de magazine mobile. 

Ana și Maria Patriciu, fiicele fostului patron al Rompetrol Dinu Patriciu, decedat în 2014, precum și a doua soție a acestuia, Dana Rodica Patriciu, au fost condamnate la prima instanță de către Tribunalul București la plata a peste 200 milioane dolari către Ministerul Finanțelor Publice, bani reprezentând celebra creanță petrolieră a statului român asupra Libiei lui Muammar Gaddafi, recuperată de Rompetrol la începutul anilor ’90 și despre care statul consideră că ar fi trebuit vărsată integral la buget.