„Frecții la picior de lemn. Dacă e un lucru la care ne pricepem cu adevărat, noi, românii, e să facem haz de necaz. Suntem buni la bancuri, proverbe și zicători, știm să ne vărsăm năduful în vorbe iscusite și șugubețe pe care alte neamuri nu le înțeleg și nici traduce nu pot. Nu cred să existe o expresie mai elocventă când vorbim despre un lucru inutil decât populara „frecție la picior de lemn”. Nu-ți trebuie prea multă școală sau un IQ ridicat să pricepi că o acțiune ca asta nu duce la niciun rezultat, nu are niciun efect, e degeaba!”, a început Dr Bilic postarea.

„De ce mi-a venit în cap expresia asta stând la coadă la farmacie e lesne de înțeles. Mă uitam cu cât elan cheltuiesc oamenii banii pe suplimente și îmi aminteam de numeroasele comenzi pe care mama le făcea la tot felul de furnizori de astfel de suplimente: de la cartilaj de rechin și Omega3 mega-concentrat, până la prafuri care scad colesterolul sau vindecă diabetul. Uitându-mă la ușurința cu care oamenii în vârstă își umplu sacoșele cu suplimente, nu puteam să nu mă întreb ce procent din pensie se duce la farmacie și cât/ce le mai rămâne pentru viața de zi cu zi?”, a completat ea. Potrivit medicului nutriționist, „nu doar pensionarii ”iubesc” suplimentele, ci și oamenii tineri, activi, sănătoși – de data asta cu rol preventiv, ca să-și mențină starea de bine”.

„Performanțele fizice și intelectuale par a se baza și ele pe suplimente, altfel de ce aș vedea în jur oameni care au mai multe pastile colorate decât mâncare la micul dejun? Moda americană pare să prindă și la noi, există un supliment natural sau un concentrat de substanțe cu nume spectaculoase și efecte miraculoase pentru orice problemă reală sau imaginară”, a subliniat Mihaela Bilic.

„Ce uităm să analizăm este dacă piciorul căruia îi facem atâtea frecții nu este cumva de lemn!? Pentru că dacă e de lemn, atunci ne agităm de pomană. O articulație distrusă de osteoporază nu se mai face bine nici cu cartilaj de rechin, nici cu infiltrații. Un pancreas bolnav nu se reapucă să producă insulină din concentrat de castane roșii, iar lipsa de estrogeni din ovare nu poate fi înlocuită cu praf de soia”, a precizat ea.

De asemenea, Mihaela Bilic a explicat că medicina naturistă trebuie practicată de specialiști adevărați, cu produse și rețete eficiente. „Știu că în China există centre unde au loc vindecări miraculoase pe bază de plante, dar pentru asta trebuie să te duci acolo. A crede că te protejezi de cancer mâncând suplimente și fructe exotice mi se pare ridicol, nu în chia, goji și noni stă sănătatea noastră! Nu știu de unde vine credința că suplimentele fac bine necondiționat, acolo unde 90% dintre ele sunt apă de ploaie…sau altfel spus cum nu ajută, așa nu dăunează. Insă la final tot fac un lucru rău, pe lângă cheltuiala deloc neglijabilă: ocupați fiind să înghițim pilule care mai de care mai binefăcătoare, neglijăm problema de bază, eventuala boală/afecțiune pe care timpul care trece nu face decât să o agraveze”, a explicat medicul. Mai mult, aceasta este de părere că din cauza suplimentelor alimentare este amânată „soluția medicală, sperând la vindecare naturală”.

„Iar pentru cei care vor să prevină o boală apelând la suplimente, tot de o pierdere de timp e vorba: în loc să ne concentrăm pe găsirea unor produse care să ne păzească de o posibilă/probabilă afecțiune, mai bine ne-am bucura de faptul că suntem sănătoși! Iar aici „piciorul de lemn” se schimbă cu „drobul de sare”- de frica bolii cheltuim pe suplimente”, a mai scris dr. Bilic.

Nu în ultimul rând, ea le dă și un sfat celor care o urmăresc pe rețelele de socializare.

„Nu mai plecați cu atâta ușurință urechea la știrile și informațiile despre așa-zise leacuri sau produse naturale vindecătoare, aveți grijă de corpul vostru cum puteți mai bine, folosiți-l cu respect și responsabilitate, făceți-i „reviziile” la timp iar dacă s-a „stricat” ceva, reparați-l…nu-l cârpiți, că nu ține!”, a explicat aceasta.