Alexandru Rafila a declarat că în situația în care România se confruntă cu tot mai multe cazuri zilnice, trebuie mărit și numărul de teste pe care le efectuăm și dă ca exemplu în acest caz Franța. Reprezentantul OMS în România este de părere că ar trebui să avem „minim 80.000 de teste pe zi”.

„Nu se poate să crească numărul de cazuri și tu să rămâi la același număr de teste. Să ne uităm în Franța să vedem câte teste făceau la 20.000 de cazuri pe zi și câte teste se fac la 60.000 de cazuri”, a declarat Rafila la Antena 3.

Acesta consideră că, având în vedere numărul actual de infecții zilnice, România ar trebui să facă „minim 80.000 de teste pe zi”.

Medicul Alexandru Rafila a declarat joi că România se află într-un ”moment critic”, cu peste 10.000 de cazuri de infecţii, iar afluenţa mare de pacienţi în spitale, aglomerarea secţiilor de ATI care se apropie de capacitatea limită şi numărul mare de decese impune crearea unor structuri de coordonare a spitalelor din judeţe pentru gestionarea corespunzătoare a patologiei COVID-19.

Măsurile luate de Guvern nu au fost discutate cu specialiștii

De asemenea, acesta consideră că măsurile luate de Guvern privind închiderea şcolilor şi a pieţelor nu au fost discutate cu specialiştii din comisiile tehnice înfiinţate pentru gestionarea crizei COVID-19, iar grupul de suport tehnic din cadrul CNSU nu a mai fost convocat de două luni, a declarat joi, la Suceava, medicul Alexandru Rafila, candidat al PSD la Camera Deputaţilor.

”Noi nu putem să înlocuim Guvernul în decizie. Importanţa unor specialişti, a unor comitete tehnice este, evident, clară pentru toată lumea şi reflectă ceea ce se întâmplă în toate ţările din UE sau din alte zone civilizate ale lumii. Există două comisii tehnice. Una este Grupul de suport tehnico-ştiinţific al CNSU, unde sunt mulţi medici de diverse specialităţi şi din diverse instituţii, şi nu numai medici. Acest grup nu a mai fost convocat de vreo două luni. Există şi Comisia ştiinţifică COVID-19 a Ministerului Sănătăţii care se întruneşte lunar sau de câte ori e solicitată (….). Noi chiar şi astăzi vom avea o discuţie şi facem tot ce putem încât să îmbunătăţim opţiunile terapeutice, să propunem îmbunătăţirea modului de testare, testarea periodică a personalului medical (…) Închiderea şcolilor primare sau închiderea pieţelor nu au fost discutate în cele două comisii despre care v-am spus şi cu atât mai puţin în cea de la CNSU”, a afirmat Rafila.

Sursă foto: INQUAM/George Călin