Veste proastă pentru consumatorii din România! Autorităţile pregătesc modificarea legislaţiei, astfel încât racordarea gratuită la reţelele de gaze şi energie electrică nu va mai fi gratuită pentru toată lumea.

Abia a intrat în vigoare şi a generat un blocaj total

Deşi abia a intrat în vigoare la începutul acestui an, această facilitate a creat mai multe probleme decât avantaje, iar racordarea la gaze şi energie a intrat într-un blocaj total.

Odată cu intrarea în vigoare a noii legislaţii ce prevedea gratuitatea racordării, distribuitorii au fost asaltaţi de cereri pe care nu le pot onora, mai ales că lucrările de racordare trebuie suportate, într-o primă fază de aceştia.

Finanţarea racordărilor este asigurată de către distribuitori, costurile fiind apoi recunoscute în facturile plătite de toți consumatorii din România. Mai mult, o astfel de măsură creează și discriminare față de cel care a plătit, până anul trecut, pentru propria racordare. Pe lângă faptul că a suportat singur costurile cu racordarea proprie, acesta ar urma să plătească și pentru racordarea celorlalți, relatează HotNews.ro.

Companiile de distribuţie, cele care ar trebui să suporte iniţial costurile lucrările de racordare, se plâng acum că nu fac față cererilor și că nu dispun de suficiente fonduri pentru a le finanța. Astfel, s-a ajuns la blocaje.

Ministrul Energiei confirmă eliminarea gratuităţii în unele situaţii

Virgil Popescu, ministrul Energiei, precizează că toate modificările vor fi efectuate în Parlament.

Demnitarul le-a declarat jurnaliştilor HotNews.ro că se va renunţa la gratuitatea la racordare în cazul consumatorilor industriali. În cazul consumatorilor casnici, racordarea va fi în continuare gratuită, însă doar într-o limită de consum. Tot ce este peste acea limită va fi taxată.

Presiuni enorme de la distribuitori

Pe de altă parte, este posibil ca aceste blocaje să fi fost provocate cu intenţie de către distribuitori, care pun acum o presiune şi mai mare pe autorităţi şi cer insistent Ministerului Energiei și ANRE să elimine total respectivele gratuități, chiar și pentru consumatorii casnici.

Distribuitorii fac presiuni să fie lăsate aceste facilități doar pentru consumatorii vulnerabili, însă nici acesta nu este un subiect foarte clar, consumatorul vulnerabil nefiind încă definit foarte clar în România.

Ministerul Energiei şi ANRE ar putea opta pentru o cale de mijloc. Este vorba despre eliminarea gratuităţii pentru firme și păstrarea ei pentru consumatorii casnici, însă doar într-o limită de consum. Potrivit ministrului Virgil Popescu, racordarea gratuită s-ar putea face pentru o limită de consum de 20 MW, iar pentru ce este ANRE ar urma să stabilească o taxă.

De asemenea, ar mai putea fi eliminat și termenul limită de 5 ani pentru recuperarea costurilor de racordare. Potrivit Legii 290/2020, promulgată de Parlament în decembrie 2020, operatorul de distribuție are obligația racordării în termen de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire.

Proiectul privind racordarea poate fi realizat și de către clienții casnici/beneficiari. Recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie în conformitate cu reglementările ANRE.

Sursă foto: Dreamstime