După cum scrie NationalInterest, revizuirea Nuclear Posture Review (NPR) din 2010, document menit să stabilească rolul armelor nucleare în strategia SUA, face referire la adăugarea unor astfel de arme.

Liderii Pentagonului susțin că fac acum pași importanți în acest sens. Noua armă care va fi însoțită de o variantă de rachetă de croazieră Trident II D5 ar oferi comandanților opțiunea unei arme nucleare tactice.

În urmă cu câțiva ani, fostul secretar al Apărării, Jim Mattis, afirma că rațiunea noii arme este de a readuce Rusia la masa negocierilor, după încălcarea tratatului INF și a deciziei sale de a construi arme nucleare tactice. Pe de altă parte, există și cei care nu-și ascund îngrijorările.

Unele voci din Congres consideră că o armă nucleară tactică de orice fel ar putea da un mesaj că este posibil oricând un atac limitat cu arme nucleare.

Racheta balistică Trident poate purta multiple focoase termonucleare direcționabile independent. Poate transporta 8 focoase de 475 kilotone sau 14 focoase de 100 kilotone.

Implementarea unei rachete de croazieră tactice lansate pe mare ar lăsa se înțeleagă că pacea este în pericol? Susținătorii înarmării submarinelor, printre care și Johnny Wolfe, directorul Programului de sisteme strategice al marinei americane, neagă.

În opinia sa, rachetele nucleare de croazieră ar contribui de fapt la la consolidarea descurajării nucleare. Wolfe și-a explicat afirmația, amintind politica Rusiei, cunoscută ca „escalate to de-escalate”. O abordare, susține el, prin care Rusia ameință cu utilizarea unei arme nucleare tactice pentru „a ne face să dăm înapoi”.

„Dacă aveți o rachetă nucleară de croazieră ce poate fi lansată de pe mare, ea poate schimba raționamentul unui inamic. Acest lucru pune un prag acolo unde trebuie să fie, astfel încât nimeni să nu creadă că utilizarea armelor nucleare poate oferi un avantaj”, susține Wolfe.