Al-Thani s-a întâlnit joi la Sofia cu omologul său bulgar Boiko Borisov. Oaspetele a spus că în luna următoare va fi elaborat un program detaliat pentru realizarea proiectelor bilaterale. Delegaţia qatariotă a semnat joi opt memorandumuri de înţelegere în diferite domenii economice, precum turismul balnear, mineritul, industria alimentară, agricultura şi piscicultura, sănătatea şi cultura.

Premierul bulgar Boiko Borisov s-a declarat extrem de mulţumit de rezultatul întâlnirii. "Câţi investitori vin şi depun 200 milioane de euro la Banca Naţională a Bulgariei chiar în momentul în care îţi zic bună ziua?" – a întrebat el. Borisov a mai spus că Bulgaria are un potenţial important de a exporta în Qatar produse alimentare şi în special ovine.

Bulgaria speră să atragă investiţii qatariote pentru construirea unui nou stadion naţional la Sofia şi pentru modernizarea drumului între oraşul Ruse, la graniţa cu România, şi punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo, la cea cu Turcia. Bulgaria intenţionează să construiască un drum expres cu două benzi pe sens în locul şoselei vechi traversate în fiecare zi de circa 7.000 de vehicule, în majoritate tiruri şi camioane. O parte din traseu cuprinde traversarea Munţilor Balcani, unde va fi construit un tunel cu lungime totală de între 3 şi 7 kilometri.

Vizita lui Al-Thani continuă şi vineri cu o întâlnire trilaterală între primii miniştri ai Bulgariei, Turciei şi Qatarului – Boiko Borisov, Recep Tayyip Erdogan şi Hamad bin Jassim al-Thani – care va avea loc la oraşul Varna, pe malul Mării Negre. În urmă cu mai puţin de două luni, o amplă delegaţie guvernamentală bulgară în frunte cu premierul Boiko Borisov a vizitat Qatarul.
SURSA: Agerpres