După o creştere a tranzacţiilor cu 40% anul trecut faţă de 2012, piaţa europeană va atinge un nou vârf, în 2014, de 80 miliarde euro.
“Activitatea de tranzacţionare este alimentată de nevoia multor bănci europene de a-şi optimiza bilanţul şi de a-şi restructura operaţiunile. Restructurarea bancară va continua încă cel puţin cinci ani – iar activitatea va fi susţinută de rezultatele procesului privind  Analiza Calităţii Activelor derulat în Zona Euro de către Banca Centrală Europeană şi a testelor de stres în curs de desfăşurare”, a declarat Cornelia Bumbăcea, Partener, Tranzacţii, PwC România.
PwC estimează că băncile europene au în continuare în portofoliile lor active în valoare de 2,4 mii de miliarde  Euro pe care le consideră non-core şi neperformante. În timp ce un număr mare de bănci ia măsuri semnificative pentru a reduce expunerea la aceste active nedorite, o reevaluare continuă a bilanțurilor lor duce la identificarea de active non-core şi neperformante suplimentare.
“Fondurile de tip „Private Equity” şi fondurile speculative au fost cei mai activi cumpărători în 2013. Preconizăm că această tendinţă va continua şi în 2014 datorită numărului mare de fonduri dedicate pentru acest gen de investiţii şi alocării unor sume importante pentru finanţarea unor astfel de tranzacţii, mai ales de către jucătorii cu experienţă în acest sector. Există un mare număr de investitori interesaţi de plasamentele pe piaţa europeană, inclusiv în România. De asemenea, am observat o creştere a tranzacţiilor cu active neperformante în România pe parcursul anului 2013, atât proprietăţi comerciale, cât şi rezidenţiale şi de birouri. Ne aşteptăm pentru anul 2014 ca volumul tranzacţiilor cu portofolii de active non-core si neperformante să crească şi în România, pe măsură ce indicatorii macro-economici se îmbunătăţesc şi apetitul investitorilor pentru investiții cu risc creşte ”, a adăugat Cornelia Bumbăcea.