Vladimir Putin a acuzat SUA că au recurs la ‘acuzaţii imaginare împotriva Rusiei pentru a motiva ieşirea lor unilaterală’ din tratat, apreciind că Washingtonul ar fi ‘trebuit să spună ceva sincer’. La fel ca în alte rânduri, preşedintele rus a acuzat SUA de încălcarea Tratatului INF prin instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România şi Polonia, care, potrivit Moscovei, ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor de croazieră cu rază intermediară de acţiune.

‘Rusia nu intenţionează să desfăşoare prima astfel de rachete în Europa. Dacă însă acestea sunt desfăşurate şi livrate pe continentul european, aceasta va deteriora grav situaţia şi va genera grave ameninţări pentru Rusia’, a declarat preşedintele rus într-un discurs rostit în faţa camerelor reunite ale parlamentului – Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei – menţionând că unele rachete ar putea atinge ‘Moscova în 10-12 minute’.

‘Voi spune clar şi deschis: Rusia va fi constrânsă să desfăşoare armamente care ar putea fi utilizate nu doar împotriva teritoriilor de unde ar putea apărea o ameninţare directă, ci şi împotriva teritoriilor în care sunt situate centrele de decizie pentru folosirea rachetelor’, a ameninţat şeful statului rus, potrivt Agerpres.

Amenințările deloc voalate ale lui Vladimit Putin au fost analizate, luni, de Mihai Gâdea, la „Sinteza zilei”.

„Vladimir Putin nominalizează în discursul său România, dar modul în care face această nominalizare nu este la nivelul acela de propagandă ieftină în care unii încearcă să ne convingă de amenințări care nu exită.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, amenință România pentru că avem pe teritoriul țării noastre scutul de la Deveselu. Vorbește despre armanent ce ar putea să lovească Federația Rusă și spune niște cuvinte extrem de grave – că va răspunde la fel”, a spus Mihai Gâdea, citat de A3.

Te-ar putea interesa și: