„Dacă toate aceste acorduri sunt încălcate, atunci nu va mai rămâne nimic în domeniul limitării înarmării. Şi, după părerea mea, situaţia va fi atunci extrem de periculoasă. Nu va mai rămâne decât cursa înarmării”, a declarat liderul de la Kremlin într-o conferinţă de presă. 

„Ce ne îngrijorează este că tratatul ABM asupra rachetelor antibalistice a fost anulat (în 2001), în prezent sunt discuţii legate de Tratatul INF, iar sorta tratatului START (privind reducerea armelor strategice) nu este clară”, a explicat Vladimir Putin în conferinţa de presă organizată în comun cu premierul italian Giuseppe Conte, citat de Agerpres. 

Preşedintele rus a mai avertizat că „principala problemă este ce vor face Statele Unite în cazul retragerii din Tratatul INF. Dacă amplasează rachete în Europa, evident că va trebui să răspundem simetric”. 

Ţările europene care acceptă amplasarea pe teritoriul lor de rachete strategice americane „vor trebui să înţeleagă că se găsesc pe un teritoriu sub ameninţarea unei eventuale riposte”, a insistat preşedintele rus, adăugând că speră să abordeze subiectul cu preşedintele Donald Trump cu ocazia întâlniri lor de la Paris, la 11 noiembrie. 

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea repetată, în decurs de mai mulţi ani, a prevederilor documentului. 

Tratatul INF, semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme Ronald Reagan şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov, interzice deţinerea şi producerea rachetelor balistice şi rachetelor nucleare de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.