Perioada de carantină voluntară va scădea de la 1 octombrie, iar măştile vor fi în continuare obligatorii în magazine, cinematografe, mijloacele de transport în comun şi pe străzile aglomerate, a transmis premierul Sophie Wilmes, conform agerpres.ro

Portul măştii este foarte important

„Portul măştii este foarte important în gestionarea epidemiei. Cu toate acestea, nu are rost să îl impune peste tot, în permanenţă”, a transmis aceasta.

Trebuie menționat că până acum măştile erau obligatorii şi în aer liber la Bruxelles şi în alte câteva oraşe.

De asemenea, în ultima săptămână, în Belgia s-a înregistrat o medie zilnică de 1.374 de cazuri noi, la o populaţie de 11 milioane. La începutul lui iulie, se raportau doar 80 de cazuri pe zi. În total, în ţară au murit aproape 10.000 de bolnavi de COVID-19, unul din cele mai grave bilanţuri din lume, raportat la numărul de locuitori.

„Situaţia epidemiologică nu evolează favorabil”, a spus Wilmes. Cu toate acestea, restricţiile nu se înăspresc, aşa cum se întâmplă în alte ţări, cum ar fi Regatul Unit, unde s-a anunţat marţi că noile măsuri, mai severe, vor rămâne probabil în vigoare şase luni. Belgienii vor avea în continuare acces la evenimente cu 200 de participanţi în spaţii închise sau 400 în aer liber şi se vor putea întâlni în grupuri de până la şase persoane fără măsuri de distanţare.

Belgia a aplicat interdicţii de circulaţie din 18 martie. În capitala Bruxelles se află sedii ale NATO şi ale Uniunii Europene.

Belgia, măsură radicală, în plină pandemie

Autoritățile din Belgia au luat o nouă măsură radicală, în plină pandemie de coronavirus. Parisul este una dintre destinațiile de risc maxim.

Anunțul a fost făcut de către Ministerul belgian al Afacerilor Externe care a adăugat miercuri Parisul pe lista sa de destinaţii europene care nu mai sunt autorizate, cu excepţia supunerii la întoarcere la un test pentru depistarea COVID-19 şi unei perioade de autoizolare, relatează AFP.

România, anumite regiuni bulgare şi croate, o mare parte a Spaniei şi trei departamente franceze (Bouches-du-Rhone, Guyana şi Mayotte) erau deja clasificate în „zona roşie”.

Pe această listă au fost adăugate miercuri Parisul şi departamentele limitrofe Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, precum şi Sarthe, Hérault şi Alpes-Maritimes, potrivit site-ului ministerului.

Autorităţile sanitare belgiene consideră că sejururile în străinătate sunt un important factor de risc în propagarea virusului în regat, unde numărul noilor contaminări (mai puţin de 500 pe zi) a început din nou să scadă, după o recrudescenţă în perioada iulie-august.

În august, 22% dintre persoanele testate pozitiv la coronavirus reveneau dintr-o călătorie, potrivit cifrelor comunicate miercuri de institutul ştiinţific de sănătate publică Sciensano.

În plus, în această lună la Bruxelles, numai 40% dintre călătorii care reveneau dintr-o zonă roşie au acceptat să se supună testelor teoretic obligatorii, a relatat agenţia de presă Belga.

Spania şi Franţa se află printre ţările unde circulaţia coronavirusului este din nou problematică.

Miercuri, premierul francez Jean Castex a făcut apel la populaţia ţării să acţioneze în „spiritul responsabilităţii” în contextul recrudescenţei epidemiei. „În urmă cu câteva săptămâni aveam circa 1.000 de cazuri pe zi care erau diagnosticate, iar astăzi avem în jur de 3.000”, a subliniat el.

Înainte de Belgia, Germania a clasificat în urmă cu două zile Parisul drept „zonă de risc” pentru virus, alături de alte departamente din Ile-de-France şi din regiunea Provence-Alpes-Cote d’Azur.

Toată Spania, cu excepţia insulelor Canare, precum şi capitala belgiană Bruxelles şi mai multe regiuni din România, Bulgaria şi Croaţia sunt considerate la fel de autorităţile de la Berlin. Germanii ce revin din aceste zone trebuie să se supună unui test şi unei perioade de carantină obligatorie.