PSD îl atacă în Parlament pe ministrul Agriculturii. În paralel, fermierii au anunțat proteste în Piața Victoriei.

Neacordarea despăgubirilor promise pentru pierderile pricinuite de secetă fermierilor i-a pus pe foarte mulți dintre aceștia într-o situație extrem de dificilă.

PSD îl atacă în Parlament pe ministrul Agriculturii. Ciolacu: Va fi un an agricol compromis

PSD a depus, miercuri, la Camera Deputaţilor, moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Moţiunea se intitulează “Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, marți seară, într-o emisiune la postul public de televiziune TVR1, că 80.000 de fermieri din România suferă din cauza neacordării de despăgubiri pentru pierderile înregistrate în 2020 ca urmare a fenomenelor de secetă.

“Mâine depunem moţiunea pe agricultură. Aţi văzut ce se întâmplă în agricultură. Anul 2020 a fost secetă, nu există despăgubiri pentru secetă, nu există nici acciza la motorină dată pe anul trecut.

Ai un an agricol compromis, iar tu nu faci nimic, ministru al Agriculturii, ca să funcţioneze anul 2021. Fermierii au început să fie executaţi de către bănci. Din ce să mai cumpere? Va fi un an compromis”, a declarat Ciolacu.

Totodată, liderul PSD a precizat că “România are capacitatea să hrănească 50 de milioane de oameni şi noi am ajuns să avem deficit de balanţă comercială pe Ministerul Agriculturii de aproape două miliarde de euro”.

Fermierii protestează în stradă

În context, trebuie precizat că Asociația pentru Agricultură și Cooperare a anunțat că miercuri, 24 martie, va demonstra în Piața Victoriei, în fața sediului Guvernului, pentru acordarea despăgubirilor de secetă.

La rândul lor, fermierii din Asociația Forța Fermierilor consideră că orice protest public al agricultorilor este o acțiune binevenită, mai ales dacă prin aceasta se atrage atenția decidenților politici că fermierii se află într-o situația disperată și că peste 30.000 dintre aceștia riscă să rateze complet anul agricol 2021.

Asociația Forța Fermierilor consideră și reamintește opiniei publice, în general, și agricultorilor, în particular, că principalul vinovat pentru neacordarea acestor despăgubiri și pentru aducerea multor ferme în pericolul de faliment este ministrul Agriculturii, Adrian Oros, se arată într-un comunicat de presă.

Ministrul Agriculturii este cel care le-a promis fermierilor, inclusiv după instalarea Guvernului Cîțu, că acești bani vor fi acordați fermierilor din sumele cuprinse în bugetului Ministerului Agriculturii.