Florin Cîțu, Ministrul de Finanțe, susține că a reușit să finanțeze deficitul bugetar mai ieftin decât a făcut-o guvernul PSD, vorbind despre o administrare ”precaută și responsabilă” a finanțelor țării.

Astfel, Cîțu se laudă cu dobânzile pe care le-a plătit pentru împrumuturile la foc automat contractate anul acesta, arătând că sunt sub cele plătite de predecesorul său, Eugen Teodorovici.

”PSD, bun de plată”

În consecință, spune ministrul de Finanțe din Guvernul Orban, celor de la PSD ar trebui să li se impute diferența de dobândă, pe care social-democrații să o returneze, ca pedeapsă pentru administrarea ineficientă a finanțelor publice.

”Ce ziceți, este PSD bun de plată?

În fiecare lună am reușit să finanțăm deficitul bugetar mult mai ieftin ca PSD.

Asta deși PSD a lăsat datorii de 80 de miliarde lei, aproximativ 8% din PIB, pe care a trebuit să le plătim.

Am administrat responsabil și precaut finanțele țării iar acest lucru se vede foarte bine și în evoluția dobânzilor.

Ce facem cu diferență de dobândă față perioada de tristă amintire când PSD guverna România?

Sunteți de acord să le imputăm diferență de dobândă?”, a scris Florin Cîțu luni pe Facebook.

Politica monetară a BNR

În context, trebuie precizat că Banca Națională a României – BNR a redus de două ori în 2020 dobânda de politică monetară, ce are un impact direct asupra dobânzilor la care se poate împrumuta Guvernul de la băncile care operează pe piața internă.

Ultima dată s-a petrecut acest lucru în data de 6 august, când BNR a redus dobânda de politică monetară de la 1,75% la 1,5%.

De asemenea, în ședința de politică monetară din 2 iunie, Banca Centrală a decis reducerea dobînzii de politică monetară de la la 2% la 1,75%.

Când actualul ministru de Finanțe și-a preluat mandatul, în noiembrie 2019, dobânda de politică monetară se afla la nivelul de 2,5%, adică un punct procentual peste nivelul la care se află azi.

 

Foto: INQUAM.