Preşedintele Klaus Iohannis are vineri, la Cotroceni, noi consultările cu partidele parlamentare pe tema situaţiei din justiţie. Conform Adiministraţiei Prezidenţiale, acesta ar urma să se consulte cu reprezentanţii PSD de la ora 11,00 şi cu cei ai ALDE de la ora 12,00. Cu toate acestea, Tăriceanu a anunţat deja că partidul său nu se va prezenta.

PSD a făcut anunţul în urmă cu câteva momente

Delegaţia PSD care participă, de la ora 11.00, la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema situației din justiție, este formată din Eugen Nicolicea, Marin Iancu, fost deținut politic şi Ioan Muntean, fost deținut politic.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, joi seară, că nu va participa la aceste consultări, dar că va fi desemnată o delegaţie din partea partidului. El a mai spus că PSD va fi reprezentat la Cotroceni de deputatul Eugen Nicolicea şi alte două persoane, care vor fi anunţate vineri.

Prezența lui Iancu și Munteanu în delegația PSD vine în contextul în care partidul cere revocarea procurorului general Augustin Lazar acuzat ca a refuzat liberarea unui fost detinut politic in anii ’80 la Penitenciarul Aiud.

„Nicolicea si inca doua persoane. La ora 9 o să primească faxul domnul Iohannis. Cred că o sa fie trei persoane care o să-i placa foarte mult, ca să fie un dialog constructiv, sa fie compatibili. Daca nu ii primeşte e problema dumnealui. Noi trimitem acolo nişte oameni care să poată să îi spună nişte păreri şi poate nişte propuneri de întrebări. Colegii s-au pregatit”, a declarat Dragnea.

 

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că formaţiunea sa nu va onora invitaţia la consultări lansată de preşedintele Klaus Iohannis. Deputatul Varujan Vosganian, vicepreşedinte al ALDE, a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că decizia formaţiunii sale de a nu participa la consultările de la Cotroceni reprezintă un avertisment pentru preşedintele Klaus Iohannis.

„Faptul că unii nu vor să vină la discuţii cu preşedintele României mi se pare de-a dreptul ciudat. Nu oblig pe nimeni, e o ofertă. Să refuzi o ofertă la dialog e cel puţin ciudat”, a spus Iohannis la Bruxelles.

Preşedintele a avut joi consultări cu reprezentanţii PNL, USR, PMP, UDMR şi cu cei ai Grupului minorităţilor naţionale. La finalul consultărilor, Iohannis a declarat că toţi cei care au participat la aceste discuţii au îmbrăţişat ideea organizării unui referendum.

„Ne dăm seama că acea consultare iniţială pe care am făcut-o, consultarea Parlamentului, a vizat doar o parte din marile probleme pe care le creează PSD. Am decis să fac o reconsultare a Parlamentului, o nouă consultare a Parlamentului României pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului. Voi adresa Parlamentului României o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum pentru a-l face mai eficient şi mai puternic. Referendum pe 26 mai. Avertizez Guvernul României să nu emită ordonanţe de urgenţă în aceste domenii, justiţie, politică penală, până când nu se exprimă poporul, până când nu cunoaştem voinţa suverană a românilor”, a spus Iohannis.