Reglementările privind cotele alocate partidelor de la bugetul de stat s-au modificat în 2018, prin Legea 34, ca urmare a unei inițiative a social-democratului Mircea Drăghici.

”Suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.”, se arata în textul vechi.

”Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei”, potrivit textului modificat la inițiativa lui Drăghici.

Pentru țara noastră, în perioada analizată peste jumătate din bani au mers către partidul condus de Liviu Dragnea și aproape o treime către PNL.

Conform raportului Expert Forum, în Uniunea Europeană regulile de alocare a subvențiilor pentru partide și sumele anuale la care pot ajunge acestea sunt diferite în funcție de țară. În majoritatea cazurilor, totalul e mai mic de 37 de milioane de euro pe an, cât este în general în România, potrivit Hotnews.ro.