Luni a avut loc reuniunea comună a Institutului pentru Apărarea Drepturilor Minorităților  (KJI) și Institutuluji pentru Politici Naționale (NPKI) în cadrul căreia Péter Szilágyi a declarat că participanţii îşi vor putea forma o imagine despre situaţia şi protecţia drepturilor maghiarilor, inclusiv a celor din diasporă, cu ajutorul unor specialişti guvernamentali, precum şi a unor experţi din Ungaria şi din Bazinul Carpatic.

Acesta a adus aminte că după anul 1920, o parte a națiunii maghiare a rămas în afara granițelor Ungariei, astfel că 2,5 milioane de maghiari din Bazinul Carpatic trăiesc în afara patriei mamă.

Modul în care se raportează națiunile majoritare semnifică o problemă

Acesta a mai spus că modul în care se raportează națiunile majoritare vecine la maghiari semnifică o problemă importantă.

Potrivit lui Péter Szilágyi, în 2010, politicile naţionale au primit un loc important în rândul politicilor guvernamentale din Ungaria, iar guvernul va face tot posibilul pentru a se asigura că maghiarii care trăiesc în ţările vecine se bucură de toate drepturile.

S-a resimțit regres

Comisarul ministerial a atras atenția că în anumite țări a fost înregistrat un regres semnificativ. Potrivit lui, activitatea din domeniul politicilor naţionale, care se desfăşoară din 2010, are rezultate importante şi în ceea ce priveşte protecţia juridică.

Dacă Guvernul ungar nu ar ţine subiectul pe ordinea de zi, ar fi fost posibil să existe regrese “şi mai mari” în ce priveşte drepturile minorităţii – a adăugat politicianul.

Rezumând rezultatele politicilor naţionale din ultimii 10 ani, acesta a afirmat că “putem cu adevărat să gândim, să trăim şi să lucrăm în spaţiul Bazinului Carpatic; (…) ideea cooperării atinge toate domeniile vieţii”. Sprijinul economic şi cultural asigurat de Ungaria oferă oportunitatea “conaţionalilor noştri să-şi trăiască viaţa ca maghiari şi să poată rămâne maghiari” – a afirmat politicianul.

KJI şi NPKI organizează Universitatea de vară “Protecţia minorităţilor în Europa” pentru a noua oară, însă, în acest an, din cauza epidemiei de coronavirus, se desfăşoară în spaţiul virtual.

La conferinţa, care se desfăşoară până vineri, vor fi abordate subiecte precum: rolul Consiliului European privind protecţia minorităţilor naţionale autohtone, drepturile lingvistice, precum şi posibilităţile politicilor naţionale ungare şi protecţia minorităţilor în Uniunea Europeană.