Blocul Poroşenko s-a clasat pe primul loc cu 22 la sută din voturi, urmat de Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk, cu 21 la sută şi de mişcarea Samopomici condusă de primarul din Liov, cu 13 la sută.

Partidul naţionalist Svoboda şi cel al fostului premier Iulia Timoşenko au obţinut fiecare 6 la sută din voturi, depăşind la limită pragul electoral de 5 la sută.

Principalul partid prorus, format din foşti aliaţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere şi marginalizat, va fi de asemenea prezent în Parlament cu aproape 8 la sută din voturi. Și partidul radical al lui Oleg Lişko, populist şi fără etichetă politică clară, a intrat pentru prima dată în Parlament cu 6 la sută din sufragii.

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere "ireversibilă" a ţării lor de Europa, a declarat preşedintele Petro Poroşenko după anunțare rezultatelor provizorii. "Peste trei sferturi din alegătorii care au participat la vot au susţinut cu putere şi ireversibil orientarea Ucrainei spre Europa ", a afirmat șeful statului ucrainean într-o declaraţie pentru naţiune, difuzată la televiziune.

Liderul de la Kiev este de părere că prin votul lor ucrainenii au votat și pentru o soluţionare paşnică şi politică a conflictului armat cu rebelii proruşi din estul ţării. "Majoritatea alegătorilor s-au pronunţat în favoarea forţelor politice care susţin planul de pace şi caută mijloace politice pentru a soluţiona conflictul", a afirmat Poroşenko. "Susţinătorii unei soluţii militare sunt în minoritate", a adăugat preşedintele ucrainean.

La rîndul ei, Moscova apreciază că alegerile din Ucraina reprezintă o victorie a partizanilor păcii.
Alegerile legislative din Ucraina, câştigate de partidele prooccidentale, consacră victoria partizanilor unei "reglementări paşnice" a conflictului, a apreciază Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus al Afacerilor Externe. Este vorba despre "forţe politice mai mult sau mai puţin rezonabile, care nu fac apel la folosirea directă a forţei pentru a rezolva problema", a adăugat el.

Presa rusă este sceptică faţă de victoria prooccidentalilor în alegerile legislative din Ucraina, subliniind că prezenţa în Parlament a şase partide nu va contribui la armonizarea vieţii politice a ţării, relatează AFP.

În contextul în care şase partide urmează să intre în Parlamentul ucrainean, potrivit primelor rezultate parţiale, "niciunul dintre ele nu va deţine majoritatea mandatelor", indispensabilă unui vot "armonios", constată cotidianul rusesc Izvestia.

Blocul preşedintelui Petro Poroşenko şi Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk, care au obţinut acelaşi scor – 21,6% – "vor fi nevoite să se pună de acord între ele, dar şi cu alte partide".

"Această diversitate de partide va complica aproape sigur luarea unor decizii şi adoptarea legilor importante, iar Parlamentul va fi şi mai puţin controlat ca înainte", scrie ziarul Izvestia.