Sub acoperirea luptei împotriva coronavirusului și a temerilor de un „al doilea val” cu care suntem amenințați, guvernul Netanyahu-Gantz încearcă să-și aroge puteri legislative draconice care vor da o lovitură letală drepturilor omului. Cabinetul a propus o lege prin care își conferă sieși puteri speciale, în calitate de substitut pentru reglementările de urgență în vigoare pe cale să expire. Această lege ar submina nu numai drepturile fundamentale, ci și principiul separării puterilor în stat, precum și normele elementare ale democrației.

Legislația de urgență adoptată în pripă la începutul pandemiei a presupus în mod natural încălcări masive ale drepturilor omului – libertatea profesională, libertatea circulației, autonomia personală, dreptul de a demonstra, dreptul la educație și libertatea religioasă și de conștiință. Legile Fundamentale prevăd o limită temporală pentru legislația de urgență, tocmai din acest motiv – pentru a i se acorda guvernului asemenea puteri doar pentru perioade scurte de criză și pentru a împiedica violarea gravă a acestor drepturi pe o perioadă mai lungă decât necesitatea imediată.

Pe lângă restricțiile cu care publicul e deja familiarizat din timpul carantinei, noua lege ar permite guvernului să autorizeze polițiști (și inspectori care nu sunt polițiști) să intre fără mandat în locuințe private și să aplice aceste restricții în interiorul locuințelor, inclusiv prin utilizarea forței. Instanțele nu ar declara niciodată constituțional acest lucru. Guvernul ar putea de asemenea să creeze noi infracțiuni, fără aprobarea Knessetului. Toate acestea violează ideea fundamentală de democrație și separarea puterilor în stat, care afirmă că chestiunile fundamentale trebuie decise de legislativ, iar nu de executiv, din moment ce Knessetul este cel mai autentic reprezentant al publicului. Mai mult chiar, ministrul care ar urma să fie responsabil cu aplicarea legii ar fi premierul.

Legea creează guvernului o portiță pentru a decide ce constituie situație de urgență

Proiectul de lege ar autoriza cabinetul să promulge norme și i-ar permite să continue să dicteze reguli care subminează libera circulație, dreptul de a demonstra, libertatea adunărilor și autonomia personală, exact ca și cum Legea Fundamentală pentru Demnitate și Libertate Umană și Legea Fundamentală pentru Libertatea Profesiei nu ar fi fost adoptate vreodată sau ca și cum ele ar fi irelevante în era coronavirusului.

Legea propusă stabilește într-adevăr niște limite în timp pentru prevederile care subminează drepturile individuale, dar nu stabilește nici un fel de criteriu pentru încălcarea [în sensul de suspendare – n.trad.] acestor drepturi. Nu stabilește totodată nici un fel de criteriu privind ce constituie o creștere ori scădere semnificativă a incidenței bolii. Astfel, ea efectiv îi creează guvernului o portiță pentru a decide el însuși ce constituie situație de urgență.

Acesta e comportamentul unui guvern cinic care și-a abandonat orice reținere și încearcă să acumuleze tot mai multă putere, în loc să lucreze pentru a servi publicul și pentru a-i proteja drepturile. Așa arată un stat polițienesc. Procurorul General Avichai Mendelblit trebuie să îi pună clar în vedere cabinetului că el nu poate expropria puteri de la Knesset. Iar președintele partidului Kahol Lavan, Benny Gantz, trebuie să-și exercite dreptul de veto primit în virtutea acordului pentru coaliția guvernamentală, luptând ca această lege distructivă să fie abandonată.