În ședința de miercuri, 3 februarie, a adoptat, de către Guvern, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 173/2020. Această lege prevedea unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică. Astfel, prin abrogarea articolelor 1, 2 și 3 din Legea nr. 173/2020 se vor evita agravarea situației economice a unor operatori economici la care statul deține calitatea de acționar, potențialele situații de intrare în insolvență. Dar și afectarea statului prin diminuarea veniturilor, precum și consecințele în plan social.

Un nou proiect de lege adoptat de Guvern

”Este un proiect de lege pe care l-am susținut și consider că este necesar. Așa cum am mai declarat, în alte ocazii, aș dori să dau asigurări că nu privatizăm. Statul trebuie să fie acționar majoritar în toate societățile și companiile de interes strategic național din domeniul Energiei. Și așa va fi. Listarea unor pachete minoritare de acțiuni pe bursă nu înseamnă PRIVATIZARE. Ci șansa de modernizare, de a face investiții, de care, evident, va beneficia fiecare român”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu.

Proiectul legislativ propune abrogarea prevederilor art. 1 – 3 Legii nr. 173/2020 privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, cu modificările ulterioare, valorificarea acțiunilor netrebuind să fie privită ca un scop în sine, ci ca un proces prin care transferul de proprietate trebuie să se regăseasca în recapitalizare, modernizare, investiții, cu efecte pozitive în ceea ce priveste eficiența economică.

Așadar, prin diversificarea acționariatului, se intenționează asigurarea revenirii la o situație de competiție pe piață, în care fiecare companie și societate națională, instituție de credit și orice altă societate la care statul are calitatea de acționar urmărește să atingă anumite obiective prin înstrăinarea acțiunilor deținute de stat.

Florin Cîțu, despre aprobarea proiectului

„În şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobat un proiect de lege foarte mult aşteptat, în special, de partea puternică a economiei, de economia privată, proiect de lege care, atunci când a apărut, a creat foarte multă rumoare şi neîncredere în România, proiect de lege care a fost aprobat de opoziţia de atunci, o lege care a fost aprobată atunci în Parlamentul României, proiectul de lege de acum abrogă acea lege care suspenda un lucru firesc pentru o economie de piaţă, dreptul companiilor din România, celor unde statul este acţionar majoritar, să acceseze fonduri din sectorul privat, să fie capitalizate cu fonduri din sectorul privat.

Astăzi reparăm această nedreptate (…). Din primul moment am spus că vom abroga această lege în momentul în care vom prelua guvernarea şi astăzi în şedinţa de guvern a fost aprobat un proiect de lege care abrogă Legea 173 din 2020, privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică”, a declarat Florin Cîţu la finalul şedinţei de Guvern de miercuri

El a adăugat că proiectul de lege va fi trimis în Parlament spre adoptare.

„Este un lucru foarte important, un mesaj clar pentru investitori, atât din România, cât şi din exterior, că acest guvern este un guvern care susţine investiţiile, un guvern care ştie că are nevoie de investiţii pentru a se dezvolta şi este un semnal corect”, a declarat Florin Cîţu.

Prin Legea 173/2020, Parlamentul a interzis Guvernului, pe o perioadă de doi ani, vânzarea participaţiilor deţinute de stat la companii.