În perioada ianuarie-martie 2014, profitul a ajuns la 5,86 miliarde de forinţi (26,34 milioane de dolari), în timp ce analiştii se aşteptau la câştiguri de 5,7 miliarde de forinţi. În cazul escaladării tensiunilor şi dacă anticipata consolidare nu se va finaliza, aşteptările pe termen mediu şi performanţa OTP Bank Ukraine vor fi afectate negativ, prin urmare va fi afectată valoarea companiei, se arată în comunicatul OTP.

Banca se aşteaptă la un mediu operaţional fragil în Ucraina până la sfârşitul anului, iar subsidiara sa din această ţara va raporta probabil o pierdere de aproximativ 10-20 miliarde de forinţi anul acesta. În Rusia, OTP ar urma să înregistreze pierderi anul acesta.

Provizionale totale pentru risc ale OTP au ajuns în primul trimestru din 2014 la 68,9 miliarde de forinţi, de la 91,6 miliarde de forinţi în precedentele trei luni. În perioada ianuarie-martie 2014, subsidiara OTP din Bulgaria a înregistrat un profit net de 11,3 miliarde de forinţi, în creştere cu 25% faţă de primul trimestru din 2013. OTP a anunţat că şi alte subsidiare au fost, de asemenea, profitabile.

Profitul consolidat înainte de taxe a crescut în primul trimestru din 2014 la 38,98 miliarde de forinţi, de la 14,4 miliarde de forinţi în precedentele trei luni.

Luna trecută, directorul general al OTP, Sandor Csanyi, a dat asigurări că banca poate face faţă escaladării conflictului dintre Rusia şi Ucraina, inclusiv celui mai negativ scenariu în care ar pierde toate investiţiile sale în cele două ţări.

”Dacă ar fi să pierdem toate investiţiile noastre din Rusia şi Ucraina, nivelul nostru de capital core Tier 1 va rămâne peste 12%. Chiar şi acest scenariu de neconceput nu ar putea să ne afecteze stabilitatea”, a afirmat Sandor Csanyi.

OTP are operaţiuni în nouă state din Europa Centrală şi de Est, iar nivelul provizioanelor a crescut atât în Ucraina cât şi în Rusia. OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. OTP Bank oferă servicii financiare universale în Ungaria, România, Muntenegru, Croaţia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia şi Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienţi, prin intermediul unei reţele teritoriale de peste 1.500 de unităţi, ATM-uri şi canale electronice. (Sursa: Agerpres)