Lukoil România, subsidiara locală a grupului petolier rus Lukoil, a înregistrat în primele nouă luni un profit înainte de plata dobânzilor, taxelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA) de 47,4 milioane dolari, în scădere cu 23,5% faţă de nivelul de 62 milioane dolari în perioada similară a anului trecut, potrivit Mediafax.

„La nouă luni am comercializat cu 10% mai puţini carburanţi, pe partea de retail am avut o scădere de 5% faţă de anul trecut, la 570.000 tone prin staţii”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al Lukoil România, Constantin Tampiza.

De asemenea, compania a consemnat în perioada ianuarie-septembrie o cifră de afaceri de 932 milioane de dolari, faţă de 1,717 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2008, în principal ca urmare a scăderii preţului barilului de petrol.

„Cea mai proastă perioadă a fost primul timestru, când consumul de carburanţi era de 53.000 tone pe staţie, dar în trimestrul trei am ajuns la o medie lunară de 73.000 tone. Asta din cauza caracterului sezonier al consumului. Dar asta nu înseamnă că a crescut cererea”, a spus Tampiza.

Pierderi din cursul valutar

Activitatea companiei a fost afectată şi de situaţia economică din România şi de evoluţia cursului valutar.

„Ne afectează foarte mult situaţia macroeconomică din România, ne îngrijorează cursul valutar. Din cauza cursului am pierdut la nouă luni 22 milioane de dolari. Dacă nu era influenţa cursului valutar am fi avut profit de 18 milioane de dolari la nouă luni. Mă tem de deprecierea următoare a monedei naţionale. Soluţiile pe care le are economia sunt ori anunţăm defalut, ori devalorizăm moneda. Mă tem de 4,5 lei pe euro la începutul anului viitor, dar şi de raportul cu dolarul american”, a adăugat Tampiza.

La rândul său, Andrei Bycenko, director în cadrul Lukoil Moscova, a declarat că evitarea unui al doilea val al crizei economice depinde de măsurile pe care le vor lua guvernele.

„Sperăm că se va evita un al doilea val al crizei, dar revenirea depinde de acţiunile guvernelor”, a spus Bycenko, prezent la conferinţă.

Nu mai sponsorizează echipa Rapid

Lukoil România nu a recurs la reducerea numărului de angajaţi şi nici la scăderea salariilor, dar a scăzut o serie de cheltuieli, precum cele de protocol, de publicitate sau cele cu deplasările. De asemenea, Lukoil nu mai sponsorizează echipa de fotbal Rapid Bucureşti.

„Am purces la reanalizarea cheltuielilor în România, de micşorare. La nouă luni aceste măsuri ne-au adus o eficienţă de cinci milioane de dolari, dar nu am scăzut salariile şi nici n-am disponibilizat personal, iar în viitorul apropriat nu prevedem astfel de măsuri. Politica Lukoil este ca orice măsuri să nu afecteze salariile şi personalul”, a spus Tampiza.

El a precizat că Lukoil a închiriat 18 benzinării de la benzinari particulari, iar în ultimele trei luni vânzările de carburanţi ale companiei s-au încadrat în planul anual.

De asemenea, Tampiza estimează că anul viitor compania va avea o evoluţie mai bună decît în acest an, dar nu la fel de bună ca în 2008.

Investiţii în rafinare, noi carburanţi şi protecţie

În 2010 compania va investi 36 milioane de dolari în rafinăria Petrotel şi 8,7 milioane de dolari în reţeaua de benzinării.

„Investiţiile se vor menţine la un nivel scăzut, vom căuta să găsim noi rezerve şi să ne menţinem pe downstream. Asta nu înseamnă că vom scăpa din mână oportunităţi, dacă vor exista”, a spus Bycenko.

Compania a lansat în această lună un nou tip de carburant, denumit Ecto, dispozibil atât pentru motorină, cât şi pentru benzină.

„Ecto este disponibil acum în 70 de staţii, dar va fi disponibil la 250 de staţii din 300 câte avem, însă nu îl vom introduce în staţiile mai puţin rentabile. Ecto va fi disponibil în toate benzinăriile Lukoil din lume”, a precizat Tampiza.

El a adăugat că Ecto este mai scump decât ceilalţi combustibili comercializaţi de Lukoil cu 7-8%, dar compania ar putea reduce preţul în funcţie de vânzări.

Investiţiile Lukoil în România vor fi anul viitor de circa opt milioane de dolari pentru păstrarea staţiilor, pentru implementarea unor măsuri de protecţie, pentru că, din cauza crizei economice, s-au înmulţit cazurile de infracţiuni, inclusiv în benzinăriile Lukoil, potrivit reprezentantului companiei.

„Nivelul infracţional în benzinării în ultima jumătate de an a crescut de 2,5 ori, dar în anumite judeţe au crescut şi de cinci ori. Nici băncile nu au un sistem de supraveghere ca în staţiile Lukoil”, a adăugat el.

Compania a înregitrat în 2008 o cifră de afaceri de 2,13 miliarde de dolari şi un EBITDA de 81,6 milioane de dolari. De asemenea, compania arată că în 2008 a contribuit la bugetul de stat cu 3,8 miliarde de lei.

SURSA: Mediafax