Analiştii se aşteptau la un profit net de 1,08 miliarde de euro al ING, care în ultimii cinci ani s-a concentrat pe vânzarea activelor şi restructurarea activităţii, devenind dintr-un grup bancar global un creditor concentrat pe piaţa europeană.

Banca vrea să majoreze creditarea şi depozitele în ţări ca Germania, Turcia şi Spania, extinzând serviciile de online şi mobile banking. De asemenea, ING vrea să reia în 2015 plata dividendelor, pentru prima dată din 2008, după ce va achita cu şase luni mai devreme ajutorul de stat de 10 miliarde de euro, primit în timpul crizei financiare din 2008.

Provizioanele pentru creditele neperformante au scăzute în perioada iulie-septembrie cu 42%, la 322 milioane de euro.

Profitul înainte de taxe s-a ridicat la 1,5 miliarde de euro în trimestrul trei din 2014. Analiştii se aşteptau la 1,4 miliarde de euro.

Anul acesta, acţiunile ING au urcat la bursa de la Amsterdam cu 11%.

Pe de altă parte, ING va plăti la finalul acestei săptămâni ultima tranşă din ajutorul de stat în valoare totală de 10 miliarde de euro primit în 2008 pe fondul crizei financiare, cu şase luni mai devreme decât termenul stabilit anterior. Ultima tranşă va fi plătită în data de 7 noiembrie, deşi calendarul de rambursare a pachetului de bailout primit de la stat stabilit de ING şi Comisia Europeană prevedea ca aceasta să fie achitată în mai 2015.

Suma totală pe care ING o va înapoia statului olandez se va ridica la 13,5 miliarde de euro după efectuarea acestei plăţi, dintre care 10 miliarde de euro reprezintă principalul, iar 3,5 miliarde de euro dobânzi şi prime.

NN Group NV, divizia de asigurări a ING Group, a raportat o creştere de 16,6% a profitului operaţional trimestrial, la 274 milioane de euro, în urma reducerii semnificative a costurilor.

NN Group, care oferă servicii de asigurări, economisire şi investiţii în 18 state de pe patru continente, a anunţat miercuri că se aşteaptă să-şi îndeplinească obiectivul de reducere a costurilor cu 200 milioane de euro până în 2016.

În iulie, ING Groep a obţinut 1,54 miliarde de euro din vânzarea unei participaţii de 28,6% în divizia sa europeană de asigurări, NN Group, a doua mare ofertă publică iniţială din Europa din 2014. Banii vor fi utilizaţi pentru plata datoriilor companiei.

Participaţia deţinută de ING la NN Group s-a redus la 68,1%, dar până în 2016 ING va vinde toate acţiunile deţinute la divizia de asigurări. Comisia Europeană a cerut ING să-şi vândă divizia de asigurări în schimbul aprobării unui sprijin guvernamental de care compania a beneficiat în timpul crizei financiare din 2008.

Cu sediul la Haga, NN Group are operaţiuni de asigurări în Olanda, Polonia, Turcia, Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Spania, Grecia şi Luxemburg, precum şi operaţiuni de asigurări de viaţă în Japonia.

ING Bank activează din 1994 pe piaţa românească şi deţine o reţea de 220 de unităţi bancare. ING Bank România face parte din ING Groep, instituţie financiară internaţională de origine olandeză, cu peste 60 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din 50 de ţări.