Economistul american Stephen Roach avertizează asupra unei prăbușiri a dolarului anul viitor.

Roach spune că sunt șanse mari ca economia americană să-și revină pentru scurt timp, dar să urmeze o nouă scădere economică, ce va conduce la o recesiune în W.

”Presiune pe monedele naționale”

Șansele ca o astfel de recesiune (double-dip) să aibă loc sunt de peste 50%, spune economistul american, care a anticipat încă de la jumătatea anului trecut faptul că dolarul a ajuns la un maxim față de euro și că va urma o scădere a acestuia.

“Nivelul deficitului de cont curent și cel al economiilor populației au o dinamică dramatică. Acest deficit, care arată dezechilibrul economiei noastre în raport cu cele internaționale, a suferit o deteriorare record în al doilea trimestru al anului. Situație similară și ceea ce privește valoarea economiilor private”, a declarat profesorul american, potrivit biziday.ro.

Roach explică faptul că cel mai uzual mod de a administra aceste deficite este împrumutul, care pune totuși presiune pe monedele naționale. Acesta subliniază că autoritățile ar trebui să țină cont și de situația epidemică.

Totul ține de evoluția pandemiei

Creșterea constantă a numărului de cazuri COVID-19 și a deceselor, la care se adaugă și sezonul gripal care este pe punctul de a începe, vor pune o presiune fără precedent pe dolarul american.

În ciclul istoric, dolarul s-a apropiat ca valoare de euro în 2016, a scăzut apoi timp de doi ani, s-a apreciat apoi din nou, pe parcursul anilor 2018 și 2019, pentru a scădea abrupt din aprilie 2020, pe fondul pandemiei.

Trebuie precizat faptul că problemele cu care s-a confruntat economia americană în 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus, au fost deseori comparate cu Marea Depresiune din anii 1930 ai secolului trecut.

Explozia ratei șomajului i-a făcut pe economiști să exprime temeri că situația poate deveni chiar mai gravă decât în 1930. O altă asemănare cu Marea Depresiune este legată tocmai de evoluția pe termen lung a crizei, cu urcușuri și coborâșuri ale economiei, determinate de situația sanitară.