OPEC, care deţine 40% din producţia mondială de petrol, a ridicat luna trecută cota de ieşiri cu 100.700 de barili pe zi până la 31,5 milioane, a anunţat cartelul în raportul său de piață lunar. Această creştere a venit după ce Arabia Saudită a transmis OPEC că îşi reduce producţia cel mai mult în ultimul an.

Prețurile petrolului au scăzut săptămâna trecută la minimul ultimelor 6 luni, sub 50 de dolari barilul la Londra, în urma creşterii livrărilor OPEC, productia din SUA și preocupările că cererea din China ar putea prelungi o saturare globală. Iranul a ajuns la un acord cu puterile mondiale, la 14 iulie, iar acest acord ar putea ușura sancțiunile privind exporturile sale de petrol în cursul acestui an în schimbul combaterii activităţilor nucleare în discuţie.

"Având în vedere creșterea mai mult decât era de aşteptat a cererii de petrol la nivel mondial în acest an împreună cu unele semne de un ridicare a economiilor marilor țări consumatoare, cererea de țiței în lunile următoare ar trebui să continue să se îmbunătățească și astfel treptat să se reducă dezechilibrul în privinţa cererii şi ofertei de petrol", a anunţat Secretariatul de la Viena al OPEC.

Iranul a crescut producția cu 32.300 de barili pe zi în luna iulie, la 2,86 milioane de barili pe zi, cel mai mare nivel din iunie 2012 până în prezent, potrivit datelor OPEC compilate din "surse secundare", cum ar fi agenții de presă și instituții internaționale. Sancțiuni pentru a descuraja cercetarea nucleară au intrat in vigoare in iulie 2012.

Raportul include de asemenea date transmise direct de cei 12 de membri. În aceste grafice, Arabia Saudită a anunţat reducerea producției pe luna iulie cu 202.700 de barili pe zi până la 10,36 milioane de barili pe zi. Aceasta este cea mai mare reducere înregistrată din august 2014. Un total nu poate fi înregistrat, pentru că Libia nu a oferit o estimare a producției sale.

OPEC a crescut estimările pentru cererea de petrol la nivel mondial în 2016 cu circa 100.000 de barili pe zi. Consumul mondial de petrol va urca cu 1,3 milioane de barili pe zi, sau 1,4%, până la 94 de milioane de barili pe zi în 2016. Rata de creștere este puțin mai mic decât se estimarea de anul acesta, 1,5%.