Sindicaliştii CGT de la cele 19 centrale nucleare din Franţa au votat să intre în grevă joi, alăturându-se protestelor care au paralizat deja aprovizionarea cu carburanţi în unele părţi ale Franţei. Purtătorul de cuvânt al CGT, Laurent Langlard, a precizat că în jurul orei 07.45 GMT producţia de energie electrică era mai mică cu 5.000 de megawaţi decât nivelul normal, după ce reactoarele au redus producţia dar nu s-au oprit. Cele 19 centrale nucleare asigură 75% din producţia de electricitate a Franţei.

Regulamentul de funcţionare al EDF, companie controlată de statul francez, prevede că personalul trebuie să asigure o producţie minimă astfel încât să fie evitate deficienţele în aprovizionarea cu energie în timpul grevelor. Consumatorii nu vor resimţi reducerea producţiei de energie la centralele nucleare însă EDF va avea de suferit pentru că trebuie să pornească centralele pe bază de combustibili fosili, mai scumpe, şi de asemenea să importe electricitate.

Pentru a evita paralizarea ţării, cu doar trei săptămâni înainte de debutul Euro-2016, premierul Manuel Valls a lăsat joi să se înţeleagă că ar putea fi adoptate unele mici modificări la testul legii de reformă a dreptului muncii, adoptată de Adunarea naţională săptămâna trecută. Cu toate acestea, Manuel Valls a exclus ipoteza modificării cadrului legii sau renunţării la această reformă susţinută de preşedintele François Hollande.

Actul legislativ are drept obiectiv să reformeze piaţa muncii într-o ţară în care rata şomajului se apropie de 10%, însă criticii estimează că actul normativ nu va face decât să crească precaritatea salariilor.

SURSA: Agerpres