Randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene au crescut semnificativ marţi, după scăderi în sesiunile anterioare, deoarece Comisia Europeană a respins proiectul de buget al Italiei pe 2019 şi a acordat Romei maximum trei săptămâni pentru a prezenta o versiune revizuită, transmite Reuters, citat de Agerpres.

"Guvernul italian are trei săptămâni să rescrie propunerea de buget, ceea ce-mi pare destul de improbabil. La drept vorbind, tonul (Italiei) este destul de beligerant. Maşina se îndreaptă şi mai mult spre zid, fără ca nimeni să acţioneze frânele", a afirmat analistul Christian Lenk de la DZ Bank. 

Randamentele obligaţiunilor italiene pe doi ani au urcat cu 12 puncte de bază, ajungând la 1,58%, după scăderi în sesiunile anterioare, apoi s-a stabilizat la aproximativ 1,53%. 

Şi randamentele obligaţiunilor italiene pe zece ani au crescut la 3,586%, apoi au scăzut uşor, la 3,55%, un nivel ridicat. În plus, "spread"-ul, adică diferenţa dintre randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene cu scadenţa la zece ani şi cele germane, s-a adâncit la 315 puncte. 

Investitorii au investit în schimb în obligaţiuni guvernamentale ale ţărilor din zona euro cu un rating mai bun, ceea ce a dus la scăderea costurilor de împrumut pentru ţări ca Germania şi Franţa. 

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale germane pe zece ani au scăzut cu patru puncte de bază, la 0,41%. 

În schimb, indicele principal al bursei italiene a scăzut cu 1,1%, iar cel bancar înregistra un declin de 0,7%, în grafic pentru a atinge cea mai redusă valoare la închiderea şedinţei bursiere din decembrie 2016. 

La sfârşitul săptămânii trecute, agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat ratingul Italiei, de la "Baa2" la "Baa3", cu perspectivă stabilă. Calificativul "Baa3" este cu doar o treaptă peste nivelul "junk" (nerecomandat pentru investiţii). 

Revizuirea în scădere vine pe fondul unei slăbiri a solidităţii fiscale a Italiei, Guvernul având ca obiectiv deficite bugetare mai ridicate în următorii ani decât a previzionat anterior Moody's. Datoria publică a Italiei se va stabiliza probabil la actualul nivel de 130% din PIB în următorii ani, mai degrabă decât să înceapă să scadă, aşa cum estima agenţia.