Sistemul medical din România se confruntă cu un val de demisii fără precedent, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Personalul medical acuză factorii de decizie de la nivel central și local că, în lipsa unei organizări adecvate, dar și a unor dotări corespunzătoare și a penuriei de echipamente medicale de protecție, viețile lor și ale familiilor lor sunt puse în pericol.

Marți, de exemplu, mai multe cadre medicale de la Spitalul Județean din Focșani, în frunte cu managerul unității, au decis să se autoizoleze în clădire. Aceștia au suspiciuni cu privire la o posibilă infectare, după ce medici de la Spitalul Militar din localitate, confirmaţi deja cu COVID 19, au intrat în contact cu personalul unității.

Val de demisii în bloc

Tot marți a avut loc o demisie în bloc la Spitalul Clinic CF Timișoara, unde asistentele se tem să nu se infecteze cu coronavirus. În acest spital nu este în prezent niciun caz confirmat de infectare.

Zilele trecute, în spital a fost îngrijit un pacient suspect de infectare, dar tot personalul medical a avut echipament de protecție, a spus managerul.

În Spitalul Clinic CF Timișoara nu este momentan niciun caz confirmat, de altfel unitatea sanitară este pe linia a doua de intervenție, adică va prelua cazuri doar dacă spitalul de infecțioase nu va mai avea locuri pentru pacienți.

Mult mai gravă este situația la Orăștie, unde un spital întreg a rămas fără secție de terapie intensivă, după demisia în bloc a personalului medical.

S-au ridicat și au lăsat pacienții

Este vorba de secția de ATI a spitalului. Singurul medic de terapie intensivă de acolo, cinci asistente și cinci infirmiere au demisionat luni. S-au ridicat și au plecat lăsând pacienții în grija unei singure asistente.

În cele din urmă, cele cinci asistente și cele infirmiere de la spitalul din Orăștie și-au retras demisiile. Doar medicul de la ATI, care este și șeful secției, nu va mai reveni la serviciu și va sta acasă în izolare, informează digi24.ro.

Și în județul Argeș autoritățile se confruntă cu o problemă similară. Este vorba despre un spital modern din Mioveni, pregătit să devină centru pentru toţi pacienţii infectaţi cu COVID-19 din zonă.

Medicii şi-au dat demisia imediat după ce au aflat de acest plan, acuzând lipsa echipamentelor de protecţie.

Numai în Mioveni peste 100 de cadre medicale au decis să astfel să renunţe, în vreme ce la Arad 8 medici şi-au depus dosarele de pensionare.

Autoritățile pregătesc interzicerea demisiilor

Astfel, șase medici de la Spitalul Județean Arad au anunțat că vor renunța la desfășurarea activității medicale la Unitatea de Primiri Urgențe. Unii dintre medici sunt la vârsta pensionării, iar unii au depășit vârsta legală de pensionare însă au aviz de prelungire a activității de la Colegiul Medicilor.

Alți doi medici, de pe secții diferite, au anunțat că își vor depune dosarele de pensionare.

Niciunul dintre ei nu a fost confirmat cu coronavirus – SARS CoV-2, anunță radiotimisoara.ro.

Iar valul de demisii din partea personalului medical cu care se confruntă în aceste zile autorităţile îi face pe factorii de decizie să se gândească deja la măsuri.

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat deja că se ia în calcul ca medicilor să le fie interzisă demisia prin ordonanţă militară.

Număr uriaș de cadre medicale infectate

În România au fost infectate cu noul coronavirus 285 de cadre medicale, potrivit raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică din teritoriu, publicate luni. Județul Suceava este cel mai grav afectat, în urma accidentului epidemiologic care a avut loc ca urmare a managementului defectuos.

Conform raportărilor către INSP din teritoriu, în prezent, în România au fost înregistrate un număr 285 cadre medicale infectate cu noul coronavirus, după cum urmează: 91 medici, 90 asistenți medicali, 26 infirmiere, 8 ingrijitoare, 70 personal auxiliar.

Distribuție pe județe se prezintă după cum urmează: Arad: 16 (5 Medici, 3 Asistente, 8 Personal auxiliar), București: 45 (14 Medici, 11 Asistente, 5 Infirmiere, 15 Personal auxiliar), Botoșani: 1 (1 Medic), Cluj: 2 (2 Personal auxiliar), Constanța: 1 (1 Asistent), Covasna: 6 (5 Medici, 1 Asistent), Galați: 4 (3 Medici, 1 Personal auxiliar), Hunedoara: 15 (13 Medici, 1 Îngrijitoare, 1 Personal Auxiliar), Iași: 3 (2 Medici, 1 Asistent), Neamț: 7 (2 Medici, 3 Asistenți, 1 Infirmiere, 1 Personal Auxiliar), Suceava: 181 (43 Medici, 70 Asistente, 20 Infirmiere, 7 Îngrijitoare, 41 Personal auxiliar), Timiș: 2 (1 Medic, 1 Personal auxiliar) și Vrancea: 2 (2 Medici).

Iese în evidență situația disperată de la Suceava, unde personalul medical al Spitalului Județan a fost infectat în bloc.